Ciasta i desery

  • Torcik serowy z galaretką żurawinową

    Składniki na 10 porcji: 250 g masła, 250 g + 2 łyżki cukru, 5 jajek, 2 łyżki rumu, szczypta soli, rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii, szczypta gałki muszkatołowej, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g śmietany kremówki, 750 g mielonego twarogu, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny, 300 g suszonej żurawiny (wcześniej namoczonej w soku wiśniowym). Czytaj więcej

  • Pyszne ciasto gruszkowe

    Składniki na 8 porcji: 250 g mąki, 120 g cukru, 160 g masła, sól, jajko, 1 cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 6 okrągłych gruszek, 8 pełnych łyżek marmolady żurawinowej. Czytaj więcej

  • Lukrowane śnieżynki

    Składniki: 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej), 4 dag kandyzowanego imbiru, 25 dag cukru pudru, 17,5 dag mąki szczypta soli, 12,5 dag masła, 1 białko czerwony i żółty barwnik spożywczy, 1-2 łyżki cukru, mąka do oprószenia stolnicy Czytaj więcej

  • Orzechowe markizy

    Składniki: 20 dag orzechów włoskich, 20 dag masła, 10 dag + 5 dag cukru, szczypta soli, 1 jajko, 30 dag mąki, 1 łyżeczka korzennej przyprawy do pierników, skórka z 1/2 cytryny, 20 dag marmolady morelowej Na lukier: 20 dag cukru pudru, 6 łyżek soku z cytryny, cukrowa posypka do dekoracji, mąka do oprószenia stolnicy Czytaj więcej

  • Kruche herbatniczki z migdałem

    Składniki: 1 cytryna, 30 dag mąki, 10 dag cukru, 1 jajko, 20 dag zimnego masła, 30-60 migdałów (bez skórki),1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciastek, mąka do oprószenia stolnicy. Czytaj więcej

  • Tort gruszkowy

    Składniki: 6 żółtek, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 500 g czekolady mlecznej, 400 ml śmietanki 30-36%, 1 opakowanie biszkoptów, 200 g konfitury z czarnej porzeczki do posmarowania biszkoptu, 1 puszka gruszek w syropie, 1 opakowanie pianek ptasiego mleczka waniliowe 380 g. Czytaj więcej

  • Ciasteczka serduszka

    Składniki na 20 sztuk: 1,5 szklanki mąki pszennej, szklanka mąki ziemniaczanej, 4 żółtka, kostka masła, pół szklanki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki mielonych migdałów, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4  szklanki płynnego lukru, różowy barwnik. Czytaj więcej

  • Tartaletki z owocami

    Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 20 dag mąki pszennej • 10 dag masła • 5 dag cukru pudru • żółtko • 2 łyżki zimnej wody • szczypta soli. Nadzienie: opakowanie budyniu waniliowego bez cukru • 300 ml mleka • 2 łyżki cukru • 3 dag masła • 5 mało dojrzałych gruszek • 20 dag dżemu z żurawiny. Czytaj więcej

  • Kwiatki z marmoladą i płatkami róż

    Składniki na 20 sztuk. Ciasteczka: 2 szklanki mąki pszennej • 2 żółtka • 12 dag masła • 1/3 szklanki cukru pudru • szczypta soli. Nadzienie: 15 dag dżemu wiśniowego • suszone płatki dzikiej jadalnej róży do dekoracji. Czytaj więcej

  • Trójkolorowe ciasteczka

    Składniki na 20 sztuk. Spód: 10 dag masła • szklanka mąki pszennej • 2 jajka •10 dag gorzkiej czekolady • 3 łyżki kakao • 1/3 szklanki cukru. Masa: 60 dag twarogu sernikowego •10 dag białej czekolady •1/3 szklanki cukru • 3 jajka • 3 krople aromatu waniliowego. Dekoracja: twarde dwukolorowe pokruszone cukierki. Czytaj więcej