Ciasta i desery

  • Rurki z kremem

    Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty Czytaj więcej

  • Strudel z twarogiem i owocami

    Składniki na 10 porcji: Ciasto: 25 dag mąki • jajko • 3 dag masła • 90 ml wody • szczypta soli Nadzienie: 50 dag twarogu sernikowego • 40 dag brzoskwiń z puszki • 3 jajka • 6 dag masła • 10 dag cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 15 dag mrożonych jagód Czytaj więcej

  • Strudel z waniliowym nadzieniem

    Składniki na 10 porcji: Ciasto i nadzienie: opakowanie ciasta francuskiego • 60 dag twarogu • 2 jajka • 30 dag mrożonych truskawek • 6 dag cukru pudru • 4 łyżki cukru pudru z wanilią • łyżka mąki ziemniaczanej • jajko do posmarowania • cukier puder Sos waniliowy: 125 ml mleka • 125 ml śmietany 30 proc. • 2 żółtka • 2 łyżki cukru pudru z wanilią Czytaj więcej

  • Strudel serowy z wiśniami i makiem

    Składniki na 10 porcji: Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej • żółtko • 3 łyżki oleju • łyżka octu • szczypta soli Nadzienie: 40 dag twarogu • 30 dag mrożonych wiśni • 25 dag masy makowej • 2 jajka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dekoracja: 150 ml śmietany 30 proc. • 2 łyżki cukru pudru Czytaj więcej

  • Strudel orzechowo-jabłkowy z cynamonem

    Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej • jajko • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju Nadzienie: 80 dag jabłek • 30 dag zmielonych orzechów włoskich • 15 dag brązowego cukru • 12 dag śmietany 36 proc. • 3 łyżki rumu • 2 łyżeczki cynamonu Wierzch: skórka pomarańczowa lub posiekane orzechy • 2 łyżki mleka • cukier puder do posypania Czytaj więcej

  • Jabłecznik z żurawinową konfiturą

    6 jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 175 g masła (margaryny), 175 g cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 4 jajka, 300 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 200 g konfitury żurawinowej, 2 łyżki marmolady morelowej, 1 łyżka cukru pudru, tłuszcz i mąka do blachy Czytaj więcej

  • Czekoladowo-kokosowy ucieraniec w łatki

    200 g gorzkiej czekolady, 400 g masła (margaryny), 250 g cukru szczypta soli, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 8 jajek, 500 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mleka, 75 g wiórków kokosowych, 1 łyżka kakao, tłuszcz do blachy, cukier puder do posypania Czytaj więcej

  • Szybki serniczek z morelami

    1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g mielonego twarogu, 200 g śmietany kremówki, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, mąka i tłuszcz do blachy Czytaj więcej

  • Deser z ciasteczkami

    Składniki na 10-12 porcji: 200 g masła lub margaryny, 150 g ciemnej czekolady, 2 jajka, 115 g cukru pudru, 75 g kakao, 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub aromat waniliowy, 4 łyżki mleka lub rumu, 350 g okrągłych herbatników pełnoziarnistych lub maślanych, 50 g białej czekolady Czytaj więcej

  • Puszysty mus

    Składniki na 12 porcji Na ciasto: 150 g masła, 150 g gorzkiej czekolady, 5 jajek, 1 łyżka kakao, 180 g cukru. Na mus: 100 g masła,100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 łyżeczki kakao , 120 g cukru, 2 łyżeczki żelatyny. Ponadto: 100 g ciemnej czekolady, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc. Czytaj więcej