Ciasta i desery

  • Kakaowiec z gruszkami

    SKŁADNIKI: ● szklanka mąki pszennej ● 3 jajka ● 1,5 łyżki kakao ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 1/2 szklanki oleju ● 1/2 szklanki cukru ● szczypta gałki muszkatołowej ● 3-4 gruszki. Czytaj więcej

  • Suflet z malinami

    SKŁADNIKI (2 porcje): ● 60 g masła ● 60 g gorzkiej czekolady ● 60 g białego cukru ● 2 jajka ● 25 g mąki pszennej ● maliny do dekoracji. Czytaj więcej

  • Stracciatella z pomarańczami

    Składniki na 6 porcji: 2 prostokątne blaty biszkoptowe (30x20 cm), 2 pomarańcze, 4 łyżki likieru pomarańczowego, 150 ml ciepłego, mocnego naparu kawy, 2 łyżki + 5 dag cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 25 dag sera mascarpone, 25 dag chudego twarogu, 2 łyżki kakao. Czytaj więcej

  • Serowy przekładaniec a’la tiramisu

    Składniki na 12 porcji: 3 okrągłe blaty biszkoptowe, 50 dag sera mascarpone, 25 dag chudego mielonego twarogu, 10 dag cukru, 400 ml śmietany kremówki 36 proc., 250 ml mocnego ostudzonego naparu kawy, 8 łyżek likieru migdałowego, 1 op. cukru waniliowego, 3 łyżeczki żelatyny, 5 łyżek granulowanego kakao. Czytaj więcej

  • Wuzetka z kajmakową niespodzianką

    Składniki na 18 porcji. Ciasto: 8 jajek, 6 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki ciemnego kakao, 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 2 łyżki cukru pudru, 1 op. śmietan-fixu, 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej. Wierzch: 1 op. ciemnej polewy czekoladowej. Czytaj więcej

  • Migdałek z czekoladową pianką

    Składniki na 20 porcje. Pianka: 400 ml śmietany kre mówki, 2 tabliczki białej czekolady, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3 łyżeczki żelatyny. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 2 jajka, 1/4 szkl. oleju, 1/2 szkl. mleka, 2 łyżki zmielonych migdałów, 4 łyżki dżemu morelowego, 3 łyżeczki sody oczyszczonej. Dekoracja: 1 szkl. śmietany kremówki, wafelki, czekoladowe drażetki , 1 łyżka kakao granulowanego. Czytaj więcej

  • Trójkolorowe ptasie mleczko

    Składniki na 16 porcji: 80 dag tłustego twarożku śmietankowego, 100 ml kwaśnej śmietany, 6 łyżek mąki pszennej, 10 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 3 łyżki kawy cappuccino w proszku, 4 jajka, 1 łyżka ciemnego kakao, 1 fiolka zapachu waniliowego, szczypta soli, masło i tarta bułka do formy, słodkie kakao do posypania. Czytaj więcej

  • Fantazja czekoladowo-rumowa

    Składniki na 10 porcji: 2 okrągłe czekoladowe blaty biszkoptowe, po 1/2 tabliczki białej i gorzkiej czekolady, 500 ml śmietany kremówki, 5 łyżek cukru pudru, 30 dag sera mascarpone, 3 łyżki rumu, 2 op. zagęstnika do śmietany, 200 ml mleka, po 1 łyżce kawy rozpuszczalnej i miodu, 15 dag ciasteczek migdałowych, 2 łyżki słodkiego kakao. Czytaj więcej

  • Puszysta babka Caffe latte

    Składniki na 12 porcji: 5 jajek w temp. pokojowej, 2 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. brązowego cukru, 20 dag masła roztopionego i ostudzonego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki kakao, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 op. białej polewy i kakao do oprószenia. Czytaj więcej

  • Rolada Czarny Las

    Składniki na 12 porcji. Ciasto: 5 jajek, 2/3 szkl. cukru, po 1/2 szkl. kakao i mąki tortowej, cukier do posypania ściereczki. Nadzienie: 6 łyżek likieru wiśniowego, 30 dag wiśni z kompotu (bez pestek), 300 ml kremówki, 1/3 szkl. cukru, 2 łyżeczki żelatyny. Wierzch: 300 ml kremówki, po 1 łyżce kawy rozpuszcz. i słodkiego kakao, 2 op. śmietan-fixu. Czytaj więcej