Ciasta i desery

  • Puszysty mus

    Składniki na 12 porcji Na ciasto: 150 g masła, 150 g gorzkiej czekolady, 5 jajek, 1 łyżka kakao, 180 g cukru. Na mus: 100 g masła,100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 łyżeczki kakao , 120 g cukru, 2 łyżeczki żelatyny. Ponadto: 100 g ciemnej czekolady, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc. Czytaj więcej

  • Muffinki czekoladowe

    Składniki na 12 sztuk: na ciasto: 225 g mąki pszennej, 25 g kakao, 150 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 300 ml kwaśnej śmietany 18 proc., 85 g masła lub margaryny, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g białej czekolady. Na polewę: 100 g ciemnej czekolady, 50 g białej czekolady, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc. Czytaj więcej

  • Przekładane ciasto z wiśniami

    Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 100 g gorzkiej czekolady, 250 g miękkiego masła lub margaryny l 250 g cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, 100 g mąki ziemniaczanej, 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g kakao, 125 ml mleka. Ponadto: 300 g wiśni,4 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 i ½ łyżeczki żelatyny, 200 g gorzkiej czekolady, cukier puder Czytaj więcej

  • Ciasto orzechowe z polewą

    Składniki na 12 porcji: ● 25 dag orzechów włoskich ● 20 dag cukru ● gotowa polewa czekoladowa ● 15 dag margaryny ● 2 jajka ● 25 dag mąki ● 5 łyżek mleka ● zapach migdałowy ● 3/4 torebki proszku do pieczenia Czytaj więcej

  • Puszysta rolada kremowa

    Składniki na 8 porcji: Ciasto ● 3 jajka ● 5 dag cukru ● 6 dag mąki pszennej ● łyżeczka mąki ziemniaczanej; Krem ● 25 dag masła ● 25 dag gorzkiej czekolady ● łyżka cukru pudru Czytaj więcej

  • Brzoskwiniowy tort ambasador

    Składniki na 10 porcji: ● szkl. mąki ● 6 jajek ● szkl. cukru ● torebka kisielu cytrynowego ● łyżeczka proszku do pieczenia; MASA: ● 40 dag masła ● 1,5 szkl. cukru ● 7 żółtek ● 3 łyżki kakao ● 3 szkl. mleka ● 2 torebki budyniu waniliowego ● 3 brzoskwinie ● tabliczka gorzkiej czekolady Czytaj więcej

  • Makowiec

    Składniki na 10 porcji: ● 8 jajek ● kostka masła ● 40 dag cukru pudru ● 30 dag maku ● 60 dag jabłek ● 10 łyżek kaszy manny ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 2 tabliczki białej czekolady ● kilka kostek gorzkiej czekolady ● wisienki Czytaj więcej

  • Bliny z lodami waniliowymi

    Skład na 4 porcje: ● 30 g masła ● 120 g mąki ● 15 g kakao ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 30 g cukru ● jajo ● 300 ml mleka ● 100 g gorzkiej czekolady ● 2 łyżeczki oleju ● 4 kulki lodów waniliowych ● perełki cukrowe ● olej Czytaj więcej

  • Zebra z ciemną polewą

    Skład na 18 porcji: ● 200 g mąki ● 175 g drobnego cukru ● 4 jaja ● opakowanie cukru waniliowego ● cytryna ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 75 ml oleju słonecznikowego ● 75 g konfitury malinowej ● 2 łyżki kakao ● 125 g gorzkiej lub deserowej czekolady ● 50 g śmietanki kremówki Czytaj więcej

  • Łatwa babka czekoladowa

    Skład na 16 porcji: ● 250 g masła ● 200 g cukru ● 4 jaja ● opakowanie cukru waniliowego ● 3 łyżki kakao ● 450 g mąki ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 300 ml śmietanki kremówki ● budyń czekoladowy ● 150 g czekolady Czytaj więcej