Ciasta i desery

  • Ciastka bezowe z orzechami i karmelem

    Składniki na 6 sztuk: 8-10 białek z jaj, 170 g cukru, 70 g mielonych orzechów włoskich, 70 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder do posypania. Na krem: 400 g serka śmietankowego, 250 ml śmietany kremówki 33%, 60 ml syropu klonowego (lub miodu), orzechy do ozdoby. Czytaj więcej

  • Torcik owocowy na blatach z bezą

    Składniki na 8 porcji: 1/2 kg mrożonych malin, 4 jajka, 125 g masła, szczypta soli, 3 torebki cukru waniliowego, 325 g cukru, 150 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, płatki migdałowe, zagęstnik, np. śmietan-fix, 400 g kremówki, 250 g kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru pudru. Czytaj więcej

  • Tarty z jabłkami

    Składniki: szklanka mąki, 6 łyżek cukru, sól , cynamon, 10 dag zimnego i 2 łyżki roztopionego masła, 2 jabłka pokrojone w plasterki. Czytaj więcej

  • Jabłka pod kruszonką

    Potrzebne: ● 4 duże kwaśne jabłka, np. szara reneta ● po 1 garści orzechów włoskich i żurawiny ● szczypta cynamonu ● 1/3 kostki masła ● 2 łyżki poppingu amarantusowego ● 2 łyżki brązowego cukru ● po pół szklanki: płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej i pszennej Sposób przygotowania 1. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z cynamonem, pokruszonymi orzechami i żurawiną. Czytaj więcej

  • Kruche ślimaczki

    Składniki na ok. 25 sztuk na ciasto: 20 dag mąki pszennej, 7 dag cukru, 8 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, 13 dag zimnego masła lub margaryny, 2 żółtka. Ponadto: 4 łyżki dżemu truskawkowego, 15 dag masy marcepanowej, 5 dag cukru pudru, 1 białko, 10 dag cukru Czytaj więcej

  • Trio czekoladowe

    Składniki na 15 porcji na spód: 20 dag mąki pszennej, 5 dag zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 12 dag zimnego masła, 2 łyżki zimnej wody. Ponadto: 300 ml śmietanki kremówki 30 proc., 20 dag czekolady mlecznej, 20 dag białej czekolady, 20 dag gorzkiej czekolady Czytaj więcej

  • Efektowna rozeta

    Składniki na 10 porcji na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 15 dag twarogu, 10 dag cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 żółtko, 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, 1 małe opakowanie proszku do pieczenia. Na nadzienie: po 5 dag migdałów, orzechów włoskich i laskowych, 10 dag masy marcepanowej, 40 dag jabłek, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru. Ponadto: 1 żółtko, 1 łyżka śmietanki kremówki 30 proc. Czytaj więcej

  • Tort z kremem orzechowym

    Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, 15 dag cukru, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Na krem: 500 ml mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 10 dag cukru, 13 dag mięk kiego masła, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag orzechów laskowych. Ponadto: 8 dag gorzkiej czekolady, 8 dag masła Czytaj więcej

  • Kremówka

    Składniki na 12 porcji: 2 paczki gotowego ciasta francuskiego, 1 słoik drylowanych wiśni w kompocie lub 40 dag mrożonych, 3 łyżki drobnego cukru, 1 l śmietanki 30 proc., 1 szklanka cukru pudru, 25 dag serka mascarpone, 2 łyżki likieru, np. amaretto, 2,5 łyżki żelatyny, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier puder do dekoracji, cynamon. Czytaj więcej

  • Tartaletki z gruszkami

    Składniki na 4 porcje: 25 dag gotowego ciasta francuskiego (chłodzonego lub mrożonego), 2 duże twarde gruszki, 5 dag mielonych migdałów, 3 łyżki soku jabłkowego z miąższem, 1-2 łyżki płynnego miodu, 4 łyżki gruszkowego dżemu, cynamon, mąka do podsypania, cukier puder do dekoracji. Czytaj więcej