Ciasta i desery

  • Tiramisu z mango

    Składniki: Po 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i cukru kryształu, 20 ml likieru amaretto, 40 dag kremówki 36 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 2 opakowania serka mascarpone (po 25 dag), 1 dojrzałe mango, 1 opakowanie małych okrągłych biszkoptów. Czytaj więcej

  • Tort pomarańczowy z białą czekoladą

    Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, 400 ml kremówki 36 proc., 10 dag masła, 4 pomarańcze, 3 małe blaty biszkoptowe, 1 słoik dżemu pomarańczowego, 1 op. gotowej polewy z gorzkiej czekolady, listki mięty do dekoracji. Czytaj więcej

  • Aksamitny sernik

    Aksamitny sernik

    Składniki: 10 dag masła, 20 dag herbatników, 4 jaja, 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 1/2 l kremówki 36 proc., konfitury. Czytaj więcej

  • Serniczek na zimno

    Składniki: 20 dag pełnoziarnistych herbatników, 2 op. galaretki, 1 kg serka waniliowego, 25 dag serka mascarpone, 3 łyżeczki żelatyny, 25 dag borówek amerykańskich. Agata Brzana, Iwonicz, konsultant ds. sprzedaży Czytaj więcej

  • Wieniec drożdżowy

    Składniki: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, po 10 dag cukru i masła, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 słoiczek wiśni bez pestek, olej i bułka tarta do formy, sól. Czytaj więcej

  • Chrupiące biskwity

    Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki rumu lub syropu owocowego, 6 łyżeczek owocowej mieszanki koktajlowej (np. z puszki), 15 dag gorzkiej czekolady, listki mięty lub melisy do dekoracji. Czytaj więcej

  • Cytrusowe gniazdka

    Składniki na 10 sztuk: 10 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 2 duże jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, 125 ml wody, 1 budyń śmietankowy, 250 ml mleka, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia, cukier puder do posypania. Czytaj więcej

  • Bananowe miniptysie

    Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 10 dag mąki pszennej, 8 dag masła, 2 jajka, 160 ml wody. Krem: 300 ml śmietany kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 dojrzały banan. Polewa: po 5 dag czekolady gorzkiej i mlecznej, 3-4 łyżki słodkiej śmietanki. Czytaj więcej

  • Ekspresowe ciasteczka z dżemem

    Składniki na 25 sztuk: 1 opak. ciasta francuskiego, 3/4 szkl. ulubionego dżemu, 5 dag drobnego cukru lub 1 op. cukru waniliowego, masło do wysmarowania blaszki. Czytaj więcej

  • Rumiane rogaliki z kroplą alkoholu

    Składniki na 8 sztuk: 1 op. ciasta francuskiego, 20 dag kremu typu nutella, 3 łyżki siekanych migdałów, 2-3 łyżki mleka, 1 jajko, 2 łyżki likieru kawowego, 8 łyżek wiórków czekoladowych. Czytaj więcej