Ciasta i desery

  • Łaciaty sernik

    Składniki: 2 szkl. mąki, 20 dag masła, 1,5 szkl. cukru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 5 jajek, proszek do piecz., 1 kg sera, sól, 1 op. budyniu, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 szkl. kremówki, 3 łyżki kakao, polewa Czytaj więcej

  • Orientalna baklawa

    Składniki: 45 dag mąki, 1 łyżeczka sody, sól, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 15 dag masła, 15 dag miodu, po 10 dag orzechów włoskich i pistacji, 120 ml soku z cytryny, 10 dag cukru trzcinowego Czytaj więcej

  • Puszysty sernik

    Składniki: 4 jajka, 2/3 szkl. cukru, 1 kg tłustego twarogu, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 op. budyniu waniliowego, 2 szkl. kremówki 30 proc., sos owocowy Czytaj więcej

  • Placek z żurawiną

    Składniki: 2 szklanki żurawiny (świeżej lub mrożonej), 2 szklanki mąki, 1 jajko, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki soku pomarańczowego, 12,5 dag margaryny 3biała polewa Czytaj więcej

  • Francuski jabłecznik

    Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 4 jabłka, pół szklanki cukru kryształu, sok z połowy cytryny, mielony cynamon, 1 opakowanie jasnej galaretki, listki mięty lub melisy, laska cynamonu Czytaj więcej

  • Ciepłe lody

    Składniki: 2 jaja, cytryna, po 10 dag masła, cukru pudru i orzechów laskowych, 12 dag mąki, 15 dag sera, 15 dag białej czekolady, 10 dag mlecznej czekolady, 10 wafli do lodów, posypka, wiśnie kand. Czytaj więcej

  • Krem z włoską bezą

    Składniki: 3 cytryny, 6 jajek, 40 dag cukru kryształu, 1 op. cukru waniliowego, 1 szklanka słodkiego białego wina, 1/2 szklanki kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 3 białka, sól Czytaj więcej

  • Błyskawiczny tort czekoladowy

    Składniki: 2 ciemne blaty tortowe, 1/2 szkl. słodkiego naparu kawy, olejek migdałowy, 1 op. kremu czekoladowego, 200 ml kremówki 36 proc., 1 op. polewy czekoladowej, 1 słoiczek wiśni w konfiturze, wiśnie kandyzowane, wiórki Czytaj więcej

  • Puszysty marmurek

    Składniki na 12 porcji: ● 3 szkl. mąki ● szkl. cukru ● torebka cukru wanilinowego ● 15 dag masła ● 5 jajek ● szkl. mleka ● 3 łyżki kakao ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● skórka starta z pomarańczy ● lukier. Czytaj więcej

  • Tort Miodownik z orzechami i masą karmelową

    Składniki: 100 g płynnego miodu, 50 g cukru, 125 g masła, 1 łyżka sody oczyszczonej, 50 ml mleka, 2 łyżki rumu, 500 g mąki, 2 jajka. Krem: 1 puszka skondensowanego mleka, 250 g masła, 100 g mielonych orzechów włoskich. Wykończenie: 50 g miodu, 50 ml rumu, 150 g połówek orzechów włoskich, 100 g cukru, 5 łyżek wrzątku. Czytaj więcej