Ciasta i desery

  • Orzechowa pokusa

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru, po 4 łyżki mielonych orzechów włoskich i migdałów. Krem: 1 op. budyniu czekoladowego, 400 ml mleka, 20 dag miękkiego masła, po 1 łyżce kakao i kawy rozpuszczalnej, 4 łyżki cukru. Dekoracja: po 1/2 tabliczki białej i mlecznej czekolady. Czytaj więcej

  • Wykwintny tort cappuccino

    Składniki na 12 porcji. Ciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniacz. Krem 1: 250 ml kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag waniliowego serka homog., 1 łyżka cukru pudru. Krem 2: 200 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 1 łyżka kawy rozp., 2 łyżki likieru kawowego. Poncz: słodka herbata, 1–2 łyżki wódki. Czytaj więcej

  • Piaskowy marmurek z kawą

    Składniki na 30 porcji: 75 dag mąki pszennej, 50 dag miękkiego masła (lub margaryny), 50 dag cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 8 jajek w temp. pokojowej, 1 szkl. + 2 łyżki mleka, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 6 łyżeczek proszku do pieczenia, szczypta soli, masło do posmarowania dużej formy. Czytaj więcej

  • Mandarynkowy wieniec

    Składniki na 12 porcji. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 3 jajka, 1,5 szkl. cukru, 1 szkl. oleju, np. rzepakowego, 1,5 szkl. mleka, 4 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mocnego naparu kawy. Kremy i dekoracja: 25 dag serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 1 puszka mandarynek (albo kilka świeżych: obranych i oczyszczonych z błonek, 2 łyżki miałkiej kawy instant, 2 łyżki cukru pudru. Czytaj więcej

  • Rolada z masą kajmakową

    Składniki na 12 porcji: 1 duża puszka masy krówkowej, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszane z łyżeczką słodkiego kakao i 2 łyżkami gorącej wody, 6 żółtek, 4 białka, 1/2 szkl. cukru pudru, 7 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 op. cukru waniliowego, 3 łyżki cukru (kryształu) do posypania ściereczki, czekoladowe ozdoby. Czytaj więcej

  • Torcik mokka bez pieczenia

    Składniki na 10 porcji. Spód: 15 dag masła, 10 dag herbatników, 1 łyżka mielonej kawy, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych. Masa: 5 żółtek, 6 łyżek cukru pudru, 350 ml serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 4 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki likieru kawowego. Dodatkowo: 1 op. podłużnych biszkoptów, 1 łyżka granulowa nego kakao przetartego przez sitko, czekoladowe drażetki i małe beziki do dekoracji. Czytaj więcej

  • Pączki pachnące wanilią

    3 jajka, szkl. mąki, opak. cukru waniliowego, 30 dag serka homogenizowanego waniliowego, łyżeczka proszku do piecz., cukier puder, tłuszcz do głębokiego smażenia. Czytaj więcej

  • Pączki "pomarańczki"

    1/2 kostki margaryny, ok. 4 dag smalcu, 3 łyżki cukru, szkl. mleka, szczypta soli, kg mąki tortowej, 5 jajek, 5 żółtek, sok z 1 cytryny, 10 dag drożdży roztartych z łyżką cukru, konfitura pomarańczowa, łyżka octu, olej, lukier. Czytaj więcej

  • Pączki z dżemem

    50 dag mąki tortowej, 5 dag drożdży, 3 czubate łyżki cukru, łyżka cukru waniliow., jajko, 4 żółtka, 5 dag masła, 250 ml mleka, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu, gęsty dżem truskawkowy, tłuszcz do smażenia, lukier. Czytaj więcej

  • Kremówka „Trzy smaki”. Połączenie kakao, kajmaku i kokosa

    Składniki na 18 porcji. Zakupy na biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa i krem: 750 ml mleka, 30 dag wiórków kokosowych, 3/4 szkl. cukru, 50 dag masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 puszka masy krówkowej, 30 dag orzechów włoskich. Czytaj więcej