Ciasta i desery

  • Piegowaty jabłecznik

    Składniki na 12 porcji. Ciasto: 2 szkl. mąki bezglutenowej, np. ryżowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej, 20 dag oleju kokosowego rafinowanego, 4 żółtka, 1/2 szkl. drobnego cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli. Nadzienie: 5 jabłek, 3-4 łyżki cukru lub miodu, 1/4 cytryny. Polewa: 1 mango, 50 ml płynnego mleka kokosowego lub migdałowego, 3 łyżki siemienia, 3 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki esencji migdałowej. Dekoracja: owocowe żelki, owoce kandyzowane. Czytaj więcej

  • Blok limonkowy

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: po 10 dag kruchych ciasteczek kakaowych i ciasteczek typu oreo, 10 dag ciemnej czekolady, np. deserowej, 10 dag masła + masło do posmarowania foremki. Krem: 10 dag masła, 3 jajka, sok z 2 limonek, skórka starta z 1 limonki, 1 mały cukier waniliowy, 2-3 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 2 laski wanilii, 2 limonki (w plasterkach). Czytaj więcej

  • Jogurtowiec z amaretto

    Składniki na 14 porcji. Masa serowa: 40 dag serka ricotta, 40 dag gęstego jogurtu, 6 jajek, 15 dag gęstej śmietany 30%, 15 dag drobnego cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 5 łyżek likieru amaretto, 1 łyżka bułki tartej. Ciasto: po 1 szkl. mąki pszennej i mąki krupczatki, 1 jajko, 15 dag masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Dekoracja: 30 dag rozmrożonych śliwek węgierek, 4-5 łyżek cukru, kilka kropel aromatu migdałowego, płatki migdałowe. Czytaj więcej

  • Sernik na malinach

    Składniki na 12-14 porcji. Ciasto: 20 dag mąki pszennej, 12 dag masła, 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 1 żółtko surowe, 10 dag cukru, 2-3 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Masa serowa: 70 dag śmietankowego twarogu, 20 dag drobnego cukru, 4 duże jajka, 1 op. budyniu waniliowego, 30 dag rozmrożonych malin. Kruszonka: po 15 dag masła i cukru, 10 dag mąki pszennej, 10-12 ciasteczek orzechowych lub amaretto, 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich. Czytaj więcej

  • Placek ze śmietaną i kokosem

    Składniki na 16 porcji: 2,5 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. wiórków kokosowych, 15 dag margaryny, 1 szkl. cukru, 5 jajek, 0,5 szkl. gęstej śmietany 18%, 4 łyżki serka mascarpone, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli i kurkumy, 3-4 małe gruszki, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1/3 szkl. orzeszków piniowych lub posiekanych orzechów włoskich albo pestek słonecznika, cukier puder do oprószenia ciasta. Czytaj więcej

  • Gruszkowa rozeta

    Składniki na 8-10 porcji: 25 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 2 jajka, 10 dag drobnego cukru, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 3 średnie gruszki, 1/2 cytryny. Czytaj więcej

  • Francuskie krążki z likierem

    Składniki na 4 porcje: 1 opak. gotowego ciasta francuskiego, 25 dag serka mascarpone, 4 łyżki likieru jajecznego, 45 dag mrożonych wiśni, 6 łyżek cukru, płatki migdałowe, 1 jajko. Czytaj więcej

  • Kostka ananasowa

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 2 żółtka, 7 dag masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 6 łyżek cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 duży gęsty jogurt, 5-6 kwaśnych jabłek, 3-4 plastry ananasa świeżego lub z puszki. Piana: 2 białka, 1/2 szkl. drobnego cukru, szczypta soli. Czytaj więcej

  • Szarlotka orzechowa

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 25 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 10 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 5 jabłek, np. szara reneta, 2 mandarynki, 4 łyżki cukru. Polewa: 1 szkl. orzechów ziemnych niesolonych, 1-2 łyżki masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu. Czytaj więcej

  • Tarta cytrynowa z bezą

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 10 dag masła, 1/3 szkl. lodowatej wody, szczypta soli. Krem: 3 cytryny, 10 dag masła, 4 żółtka, 5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. wody. Beza: 4 białka, 20 dag drobnego cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czytaj więcej