Ciasta i desery

  • Ciastka owsiane błyskawiczne

    Składniki na 18 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 3/4 szklanki posiekanych różnych bakalii (rodzynek, orzechów, wiórków kokosowych, suszonych moreli, daktyli, fig), 10 dag masła, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 jajka, po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia, szczypta soli. Czytaj więcej

  • Bardzo łatwy keks

    Składniki na 16 porcji: 15 dag mąki tortowej, 35 dag mieszanki bakalii (rodzynki, suszone morele, figi, daktyle, migdały, orzechy włoskie, laskowe), 6 jajek, 20 dag drobnego cukru, 25 dag margaryny do pieczenia, 3 łyżki cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wódki, 10 dag skrobi ziemniaczanej, skórka otarta z całej pomarańczy i cytryny, 1 paczka lukru do dekoracji, bułka tarta i masło do formy. Czytaj więcej

  • Muffinki jabłkowe

    Składniki na 12 sztuk: 3 duże jabłka, 9 łyżek soku cytrynowego, 125 g cukru + 2 łyżki, 100 g masła, 2 jajka, 150 g mąki pszennej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125 g konfitury morelowej, tłuszcz do foremek. Czytaj więcej

  • Jabłecznik marcepanowy z karmelem

    Składniki na 8 porcji: 125 g mielonych migdałów, 180 g mąki + 2 łyżki do oprószenia stolnicy, 250 g masła, 75 g cukru pudru, 250 g masy marcepanowej, 50 g brązowego cukru, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 jajka, 1,2 kg jabłek, 100 g białego cukru, 150 g śmietany kremówki. Czytaj więcej

  • Rolada z bitą śmietaną

    Składniki na 10 porcji: 200 g ciemnej czekolady (minimum 60% kakao), 25 g masła, 1/2 szklanki mąki, 5 jajek, 100 g cukru, łyżka kakao, sól. Krem: 250 ml śmietany kremówki, 70 ml likieru kawowego, 100 g malin. Czytaj więcej

  • Torcik czekoladowy z winogronami

    Składniki na 8 porcji: 5 jajek, 100 g gorzkiej czekolady, 100 g masła, po 120 g cukru i mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 g kakao. Krem: 100 ml kremówki, 5 łyżek miodu, 200 g gorzkiej czekolady, 150 g czekolady mlecznej, 200 g masła, 150 g winogron. Polewa: 150 g gorzkiej czekolady, 80 ml kremówki. Czytaj więcej

  • Ciasteczka z soczewicy

    Składniki: 10 dag zmielonej suchej soczewicy, 10 dag mąki, 20 dag cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, gorzka czekolada, 10 dag masła, 2 jajka, sól, garść groszków. Czytaj więcej

  • Delikates ze śliwowicą

    Składniki: 10 dag czekolady, 8 dag masła, 2 jajka, 10 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag cukru , 2 op. cukru waniliowego, 7 łyżek śliwowicy, po 35 dag mielonego twarogu i śmietany kremówki, szczypta soli, 4 łyżeczki żelatyny, tłuszcz do formy, polewa czekoladowa i owoce. Czytaj więcej

  • Tort orzechowy

    Składniki na 12 porcji: ● 25 dag zmielonych orzechów włoskich ● po 5 łyżek bułki tartej, cukru i oleju ● 5 jajek ● łyżka proszku do pieczenia ● masło do formy ● 12 pralinek z orzechem laskowym ● 20 dag czekolady deserowej ● 100 ml śmietany 30% ● pokruszony wafelek orzechowy. Czytaj więcej

  • Ciasto "migdałowe wzgórze"

    Składniki na 12 porcji: ● kostka margaryny ● 5 jajek ● 1,5 szklanki mąki ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● szklanka cukru kryształ ● łyżka cukru wanilinowego ● 3/4 szklanki zmielonych migdałów ● 5 kropli aromatu migdałowego ● 1,5 opakowania budyniu śmietankowego ● 2 szklanki mleka. Czytaj więcej