Ciasta i desery

  • Kładzione piwosze

    Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier puder do posypania, olej do głębokiego smażenia. Czytaj więcej

  • Drożdżowe kokosanki

    Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej, 5 dag drożdży, 5 żółtek, 10 dag drobnego cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 10 dag masła, 250 ml mleka, 1/2 kieliszka spirytusu. Dodatkowo: ok. 3/4 szkl. dżemu do nadziewania, polewa z 2 mlecznych czekolad rozpuszczonych z 3 łyżkami śmietany kremówki, kolorowa posypka, mąka do oprószenia dłoni i blatu, olej do głębokiego smażenia. Czytaj więcej

  • Paluchy w czekoladzie

    Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 17 dag mąki pszennej, 5 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 240 ml wody, po 2 łyżki cukru i cukru waniliowego, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia. Krem: 350 ml śmietany kremówki, 1/3 szkl. cukru pudru, 2 łyżki ciemnego kakao, 1/2 szkl. drobno startej mlecznej czekolady. Czytaj więcej

  • Pudrowe róże

    Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 twarde jabłka z czerwoną skórką, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 1/2 szkl. konfitury z płatków róży lub innej ciemnoczerwonej, 1 szkl. wody, cukier puder do dekoracji. Czytaj więcej

  • Ananasowe kwiatuszki

    Składniki na 12 sztuk. Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 8 plasterków ananasa (z syropu lub świeżego), ewentualnie 3/4 szkl. dżemu ananasowego. Dodatkowo: 1 jajko, 2 łyżki mleka, cukier lodowy lub wiórki kokosowe do posypania ciasteczek, 2-3 łyżki mąki pszennej. Czytaj więcej

  • Domowe rurki z kremem

    Składniki na 12 sztuk. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 13 dag masła, 1 szkl. wody, 4 duże jajka, szczypta soli. Nadzienie: 50 dag serka mascarpone, 150 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 3 łyżki rozpuszczalnego kakao, 2 łyżki cukru pudru. Lukier: 1,5 szkl. cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny, zielony i czerwony barwnik spożywczy. Czytaj więcej

  • Tarta jogurtowo-czereśniowa

    Tarta jogurtowo-czereśniowa

    Składniki: 350 g gęstego jogurtu naturalnego (plus dodatkowo do podania), 1/2 szklanki miodu (plus dodatkowo do podania), nasiona z laski wanilii, 2 szklanki mąki pszennej, opakowanie (7 g) suszonych drożdży, 2 łyżki mleka, jajko i żółtko jajka, 110 g masła, szklanka czereśni, wydrylowanych i przekrojonych na pół, całe czereśnie, do podania 3 łyżki prażonych migdałów Czytaj więcej

  • Rurki z kremem

    Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty Czytaj więcej

  • Strudel z twarogiem i owocami

    Składniki na 10 porcji: Ciasto: 25 dag mąki • jajko • 3 dag masła • 90 ml wody • szczypta soli Nadzienie: 50 dag twarogu sernikowego • 40 dag brzoskwiń z puszki • 3 jajka • 6 dag masła • 10 dag cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 15 dag mrożonych jagód Czytaj więcej

  • Strudel z waniliowym nadzieniem

    Składniki na 10 porcji: Ciasto i nadzienie: opakowanie ciasta francuskiego • 60 dag twarogu • 2 jajka • 30 dag mrożonych truskawek • 6 dag cukru pudru • 4 łyżki cukru pudru z wanilią • łyżka mąki ziemniaczanej • jajko do posmarowania • cukier puder Sos waniliowy: 125 ml mleka • 125 ml śmietany 30 proc. • 2 żółtka • 2 łyżki cukru pudru z wanilią Czytaj więcej