Ciasta i desery

  • Rogaliki półfrancuskie napełnione miodowym nadzieniem

    Składniki na 12 sztuk. Zakupy na ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki, 1 łyżka suchych drożdży, 1 jajko, 1 szkl. ciepłego mleka, rdzeń z 1/2 laski wanilii, 3 łyżki cukru, sól, 2 łyżki stopionego masła, 15 dag zimnego masła, 1 jajko do posmarowania, orzechy do posypania. Nadzienie: 17 dag orzechów włoskich, 10 dag płynnego miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu. Czytaj więcej

  • Keks marchewkowy z dodatkiem gorzkiej czekolady

    Składniki na 12 porcji. Zakupy podstawowe: 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru,1 szkl. oleju, 2 i 1/2 szkl. drobno startej marchewki, 4 jajka, po 10 dag orzechów włoskich i gorzkiej czekolady, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dekoracja: 1 op. białej polewy czekoladowej, posiekane orzechy włoskie. Czytaj więcej

  • Rolada z kremem malinowym

    Składniki na 15 porcji: 4 jajka, sól, 15 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, 2 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżeczki żelatyny, 40 dag mrożonych malin, 40 dag śmietany kremówki, 1 op. cukru waniliowego 40 dag mielonego twarogu, 2 łyżeczki soku cytrynowego, 6 łyżek mleka kokosowego, 5 dag startej białej czekolady, posiekane płatki gorzkiej czekolady do dekoracji, cukier do posypania ściereczki. Czytaj więcej

  • Serce przekładane konfiturą truskawkową

    Składniki na 12 porcji: 15 dag białej czekolady, 40 dag śmietany kremówki, 35 dag konfitury truskawkowej, 6 jajek, 15 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 15 dag mąki pszennej, 3 dag mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, cukier puder do posypania. Czytaj więcej

  • Tort wiśniowy w marcepanie

    Składniki na 12 porcji : 6 jajek, 16 dag mąki pszennej, 2 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag cukru, 6 łyżek dżemu wiśniowego, 3 galaretki wiśniowe, 45 dag cukierków typu toffi z orzechami i czekoladą, 75 dag śmietany kremówki, 50 dag serka mascarpone, 2 op. cukru waniliowego, 1 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, 30 dag masy marcepanowej, 1 i 1/2 łyżki ciemnego kakao. Czytaj więcej

  • Rolada waniliowa

    Składniki na 10 porcji. Biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń waniliowy. Krem: 3 serki mascarpone (po 250 g), kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, puszka brzoskwiń w syropie, wiórki kokosowe. Czytaj więcej

  • Tort czekoladowo-wiśniowy

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • szklanka cukru • 4 jajka • 1/2 kostki masła • 2 łyżki śmietany 18 proc. • 3 łyżki jogurtu naturalnego • 3 szklanki rozmrożonych wiśni. Krem: 5 dag masła • 500 ml śmietany • 45 dag serka mascarpone • 20 dag czekolady • 5 łyżek cukru pudru. Czytaj więcej

  • Tort śmietankowo-pomarańczowy

    Składniki na 10 porcji. Biszkopt: 4 jajka • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej • 3/4 szklanki cukru • 100 ml soku z pomarańczy. Krem: 50 dag serka mascarpone • 2 łyżki żelatyny • 500 ml śmietany 30 proc. • 5 łyżek cukru pudru • 50 ml likieru pomarańczowego. Dekoracja: 4 pomarańcze • garść posiekanych pistacji. Czytaj więcej

  • Serowo-makowy torcik

    Składniki na 10 porcji. Spód: 30 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 10 dag cukru pudru • żółtko • 30 dag maku. Masa: 75 dag twarogu • 12 dag cukru • 3 jajka • 10 dag masła. Dekoracja: 2 dag masła • 5 dag czekolady • snickersy. Czytaj więcej

  • Czekoladowy tort z kremowymi rurkami

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: 15 dag mąki pszennej tortowej • 3 jajka • 10 dag cukru • 10 dag gorzkiej czekolady • 15 dag masła • szczypta soli • 1/2 łyżeczki sody • waflowe kulki z jasnym kremem, np. Rafaello. Wierzch: 200 ml śmietany • łyżka cukru pudru • kruche ciastka. Czytaj więcej