Ciasta i desery

  • Różane tartaletki

    Składniki na 16 porcji: ● 2 rolki ciasta francuskiego ● mały słoiczek konfitury (najlepiej różanej domowej roboty) ● szklanka likieru jajecznego ● szklanka śmietanki 30% ● 4 łyżeczki żelatyny. Czytaj więcej

  • Wuzetka z malinami

    Składniki na 12 porcji. Biszkopt: ● 6 jajek ● szczypta soli ● 3/4 szklanki mąki ● pół szklanki kakao ● 3/4 szklanki cukru. Masa: ● 330 ml śmietany 30% ● 2 łyżki cukru pudru ● 1,5 łyżeczki żelatyny ● 4 łyżki wody ● 80 dag malin (mogą być mrożone) ● 4 łyżki likieru waniliowego ● 20 dag czekolady mlecznej ● płatki czekoladowe do dekoracji. Czytaj więcej

  • Torcik Słodka Pokusa

    Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 4 jajka, 12 dag cukru, 12 dag mąki pszennej, 2 dag kakao, 3 dag roztopionego masła. Ponadto: 20 dag mascarpone, 20 dag masy krówkowej, 6 łyżeczek żelatyny, 40 dag twarogu sernikowego (zmielonego), 8 dag białej czekolady (roztopionej), 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru pudru, 550 ml śmietanki kremówki 30 proc., 25 dag cukru. Czytaj więcej

  • Tarta z migdałami

    Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 13 dag mąki pszennej, 7 dag cukru pudru, 7 dag zimnego masła lub margaryny, 1 żółtko, szczypta soli. Ponadto: 30 dag migdałów (blanszowanych), 18 dag cukru, 1 łyżka miodu, 50 ml wody, 5 dag masła, 45 ml śmietanki kremówki 30 proc. Czytaj więcej

  • Hiszpański deser z karmelem

    Składniki na 6 sztuk. Na deser: 2 szklanki pełnotłustego mleka, 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc., 2 jajka, 3 żółtka, ½ szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy. Na karmel: 1 szklanka cukru, 4 łyżki wody. Czytaj więcej

  • Gruszki w cieście i karmelu

    Składniki na 10 porcji: 15 dag cukru, 9 dag zimnego masła, 2 łyżki śmietanki kremówki 30 proc., 1/3 łyżeczki soli, 2 jajka, 13 dag mąki, 200 ml mleka, 1 kg gruszek, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 2 łyżki brązowego cukru. Czytaj więcej

  • Rolada orzechowa

    Składniki na 20 porcji: 4 jajka • 5 łyżek mąki • 4 łyżki cukru • łyżeczka proszku do pieczenia • kostka masła • kilka dużych łyżek kremu czekoladowego • ¼ szklanki likieru • 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich • cukier puder. Czytaj więcej

  • Jabłka w orzechowej polewie

    Składniki na 8 sztuk: 8 małych twardych jabłek • konfitura wiśniowa lub powidła śliwkowe • 30 dag mieszanki orzechowej: orzechów włoskich, ziemnych, laskowych • pół szklanki miodu • 2 łyżeczki masła • 3 łyżeczki cukru. Czytaj więcej

  • Sernik z orzechowym wierzchem

    Składniki na 10 porcji: Spód: 12 dag ciasteczek pełnoziarnistych, 5 dag masła. Masa: 100 dag twarogu sernikowego • 5 jajek • 22 dag cukru • 20 dag masła • 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dekoracja: 30 dag różnych orzechów • 4 łyżki miodu. Czytaj więcej

  • Kruche babeczki orzechowe

    Składniki na 12 sztuk: Ciasto: 30 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 5 dag cukru • 3 żółtka Nadzienie i dekoracja: 25 dag masła • pół szklanki cukru pudru • 125 ml wody • 3 łyżki kakao • 25 dag mleka w proszku • 40 dag różnych orzechów • 3 łyżki miodu Czytaj więcej