Ciasta i desery

  • Ciasto miodowe z masą grylażową

    Składniki: 150 g drobnego cukru, 2 łyżki miodu, 150 g masła, 2 jajka, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Masa grylażowa: 300 g orzechów włoskich, 80 g drobnego cukru, 120 g masła, 3 łyżki miodu. Krem: 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 500 ml mleka, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego. Czytaj więcej

  • Seromak z kruszonką cynamonową

    Składniki: 25 dag masła (margaryny), 50 dag mąki, 47,5 dag cukru, 8 jajek, po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i cynamonu, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 kg mielonego twarogu, 375 ml mleka, 1 torebka budyniu waniliowego, skórka starta z 1 pomarańczy, 25 dag mielonego maku. Czytaj więcej

  • Placek drożdżowy z makiem

    Składniki: 37,5 dag mąki, szczypta soli, 3 dag drożdży, 1 litr i 750 ml mleka, 3 jajka, 5 dag masła (margaryny), 20 dag cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 12,5 dag kaszy manny, 37,5 dag mielonego maku, 5 dag mielonych migdałów, 7,5 dag rodzynek, 1-2 łyżki rumu, skórka starta z 1 cytryny, 2,5 dag cukru. Czytaj więcej

  • Marmurkowa babka makowa z wiśniami z kompotu

    Składniki: 1 słoik (720 ml) kompotu z wiśni, 25 dag masła (margaryny), 25 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 4 jajka, 50 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250 ml mleka, 15 dag mielonego maku, 1 łyżka cukru pudru, tłuszcz do foremki. Czytaj więcej

  • Ciasto marchewkowe pod pierzynką

    Składniki na 12 porcji: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru brązowego, 2/3 szklanki oleju kokosowego, 3 jajka, 1 szklanka marchewki startej na tarce, 100 ml soku pomarańczowego, 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy, 1 łyżka cukru waniliowego, 15 dag różnych bakalii,po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, sody i przyprawy do pierników, sól, bułka tarta i masło do formy. Pierzynka: 12 dag sera mascarpone, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka soku pomarańczowego. Czytaj więcej

  • Piernik z mascarpone i pomarańczą

    Składniki na 12 porcji: 20 dag mąki, 10 dag cukru, 5 dag cukru pudru, 25 dag cukru brązowego, 30 dag czekolady mlecznej, 25 dag masła, 3 łyżki kakao, 4 jajka, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody, 2 pomarańcze, 50 dag serka mascarpone, 5 łyżeczek żelatyny, 2 łyżki kawy instant, 3 łyżki likieru kawowego, 200 ml śmietanki 30 proc., szczypta soli, bułka tarta i masło do formy, 1 opakowanie polewy karmelowej, 2 łyżeczki przyprawy do piernika Czytaj więcej

  • Muffiny z czekoladą

    Składniki na 8 porcji: • 25 dag mąki pszennej • 6 łyżek cukru • cukier wanilinowy • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 100 ml mleka • 100 ml wody gazowanej • 2 jajka • 80 ml oleju • pół tabliczki czekolady • dekoracje Czytaj więcej

  • Ciasto czekoladowo-kokosowe

    Składniki na 12 sztuk: 550 g masła, szczypta soli, torebka cukru waniliowego, 600 g cukru, 6 jajek, 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g kakao, 200 g kwaśnej śmietany, 500 ml mleka, 500 g śmietany kremówki, 125 g kaszy manny, 325 g wiórków kokosowych, 250 g gorzkiej czekolady, 50 g oleju kokosowego, pralinki kokosowe w czekoladzie do dekoracji Czytaj więcej

  • Puszysty sernik z wiśniami

    Składniki na 12 porcji: 250 g masła, 225 g cukru, 2 torebki cukru waniliowego, 300 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, sok i skórka z 1 cytryny, 4 łyżki mleka, 750 g mielonego twarogu, 12 łyżek kaszy manny, wiśnie z kompotu (duży słoik), 1 żółtko, 3 łyżki kremówki, pistacje i gruby cukier do dekoracji Czytaj więcej

  • Grecka baklawa

    Składniki: po 10 dag posiekanych migdałów i pistacji, po pół szklanki bułki tartej i cukru, pół łyżeczki cynamonu, po pół szklanki roztopionego masła i oleju, ciasto filo. Syrop: pół szklanki cukru, 5 łyżek miodu l pół szklanki wody, pół łyżeczki wody różanej, sok z 1/2 cytryny Czytaj więcej