Ciasta i desery

  • Ciasto orzechowe z polewą

    Składniki na 12 porcji: ● 25 dag orzechów włoskich ● 20 dag cukru ● gotowa polewa czekoladowa ● 15 dag margaryny ● 2 jajka ● 25 dag mąki ● 5 łyżek mleka ● zapach migdałowy ● 3/4 torebki proszku do pieczenia Czytaj więcej

  • Puszysta rolada kremowa

    Składniki na 8 porcji: Ciasto ● 3 jajka ● 5 dag cukru ● 6 dag mąki pszennej ● łyżeczka mąki ziemniaczanej; Krem ● 25 dag masła ● 25 dag gorzkiej czekolady ● łyżka cukru pudru Czytaj więcej

  • Brzoskwiniowy tort ambasador

    Składniki na 10 porcji: ● szkl. mąki ● 6 jajek ● szkl. cukru ● torebka kisielu cytrynowego ● łyżeczka proszku do pieczenia; MASA: ● 40 dag masła ● 1,5 szkl. cukru ● 7 żółtek ● 3 łyżki kakao ● 3 szkl. mleka ● 2 torebki budyniu waniliowego ● 3 brzoskwinie ● tabliczka gorzkiej czekolady Czytaj więcej

  • Makowiec

    Składniki na 10 porcji: ● 8 jajek ● kostka masła ● 40 dag cukru pudru ● 30 dag maku ● 60 dag jabłek ● 10 łyżek kaszy manny ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 2 tabliczki białej czekolady ● kilka kostek gorzkiej czekolady ● wisienki Czytaj więcej

  • Bliny z lodami waniliowymi

    Skład na 4 porcje: ● 30 g masła ● 120 g mąki ● 15 g kakao ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 30 g cukru ● jajo ● 300 ml mleka ● 100 g gorzkiej czekolady ● 2 łyżeczki oleju ● 4 kulki lodów waniliowych ● perełki cukrowe ● olej Czytaj więcej

  • Zebra z ciemną polewą

    Skład na 18 porcji: ● 200 g mąki ● 175 g drobnego cukru ● 4 jaja ● opakowanie cukru waniliowego ● cytryna ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 75 ml oleju słonecznikowego ● 75 g konfitury malinowej ● 2 łyżki kakao ● 125 g gorzkiej lub deserowej czekolady ● 50 g śmietanki kremówki Czytaj więcej

  • Łatwa babka czekoladowa

    Skład na 16 porcji: ● 250 g masła ● 200 g cukru ● 4 jaja ● opakowanie cukru waniliowego ● 3 łyżki kakao ● 450 g mąki ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 300 ml śmietanki kremówki ● budyń czekoladowy ● 150 g czekolady Czytaj więcej

  • Piegowaty jabłecznik

    Składniki na 12 porcji. Ciasto: 2 szkl. mąki bezglutenowej, np. ryżowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej, 20 dag oleju kokosowego rafinowanego, 4 żółtka, 1/2 szkl. drobnego cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli. Nadzienie: 5 jabłek, 3-4 łyżki cukru lub miodu, 1/4 cytryny. Polewa: 1 mango, 50 ml płynnego mleka kokosowego lub migdałowego, 3 łyżki siemienia, 3 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki esencji migdałowej. Dekoracja: owocowe żelki, owoce kandyzowane. Czytaj więcej

  • Blok limonkowy

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: po 10 dag kruchych ciasteczek kakaowych i ciasteczek typu oreo, 10 dag ciemnej czekolady, np. deserowej, 10 dag masła + masło do posmarowania foremki. Krem: 10 dag masła, 3 jajka, sok z 2 limonek, skórka starta z 1 limonki, 1 mały cukier waniliowy, 2-3 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 2 laski wanilii, 2 limonki (w plasterkach). Czytaj więcej

  • Jogurtowiec z amaretto

    Składniki na 14 porcji. Masa serowa: 40 dag serka ricotta, 40 dag gęstego jogurtu, 6 jajek, 15 dag gęstej śmietany 30%, 15 dag drobnego cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 5 łyżek likieru amaretto, 1 łyżka bułki tartej. Ciasto: po 1 szkl. mąki pszennej i mąki krupczatki, 1 jajko, 15 dag masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Dekoracja: 30 dag rozmrożonych śliwek węgierek, 4-5 łyżek cukru, kilka kropel aromatu migdałowego, płatki migdałowe. Czytaj więcej