Ciasta i desery

  • Tort orzechowy

    Składniki na 10 porcji: Ciasto: 6 jajek • 15 dag cukru • 19 dag mąki • 15 dag orzechów włoskich • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany 30 proc. • 3 łyżki cukru pudru • 50 dag serka mascarpone • 20 dag orzechów włoskich • 2 łyżki kakao. Dekoracja: 50 dag serka mascarpone • 250 ml śmietany 36 proc. • 2 łyżki cukru pudru • 20 dag orzechów włoskich • 15 dag polewy czekoladowej. Czytaj więcej

  • Cytrynowe ciasto z morelami i polewą

    2 puszki (po 425 ml) moreli, 3-4 cytryny, 30 dag masła, 30 dag cukru pudru, 3 łyżeczki proszku do piecz., 7 jajek, melisa cytrynowa, 50 dag gęstej kwaśnej śmietany, 30 dag mąki, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 100 ml soku z pomarańczy. Czytaj więcej

  • Ponczowe ciasto z miodem

    Składniki: 45 dag miękkiego masła, 25 dag cukru, 4 jajka, skórka otarta z 1,5 cytryny, 4 łyżki miodu, sok wyciśnięty z 3 cytryn, 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 40 dag cukru pudru, tłuszcz do blachy, pokrojona w cieniutkie słupki skórka z 1/2 cytryny. Czytaj więcej

  • Ciasto z aromatycznym lukrem cytrynowym

    Składniki: 40 dag masła (margaryny), 40 dag cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, szczypta soli, 6 g skórki otartej z cytryny, 8 jajek, 50 dag mąki, 1,5 torebki proszku do pieczenia, 37,5 dag cukru pudru, sok z 1,5 cytryny, 20 dag śmietany kremówki, 1 cytryna, tłuszcz i mąka do formy. Czytaj więcej

  • Przekładaniec z konfiturą i orzechami

    Składniki na 16 porcji: Ciasto: 4 szklanki mąki krupczatki, 35 dag masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 6 jajek, 3 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, po 10 dag orzechów laskowych i włoskich, 3/4 szklanki cukru, 10 dag batoników orzechowych w karmelu. Krem: 1 duży słoik konfitury z czarnej porzeczki, 1/2 l mleka 3,2 proc., 2 żółtka, po 3 łyżki mąki, cukru i skrobi ziemniaczanej, 15 dag masła, 60 ml likieru orzechowego. Czytaj więcej

  • Szybka babka ucierana z orzechami

    Składniki na 16 porcji: 25 dag mąki tortowej, 15 dag mielonych orzechów laskowych , po 20 dag drobnego cukru i margaryny, 4 jajka, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 3-4 łyżki likieru orzechowego, 5 łyżek mleka 3,2 proc. lub gęstej śmietany 18 proc., sól , masło i bułka tarta do formy, 1 opakowanie polewy o smaku białej czekolady i orzechy laskowe do dekoracji. Czytaj więcej

  • Czekoladowe ciasto z burakami

    Skład na 10 porcji: 3 łyżki kakao, 200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g cukru, 250 g ugotowanych buraczków, 3 duże jajka, 3/4 szklanki oleju, 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady. Czytaj więcej

  • Śliwki w lekkim placku

    Skład na 4 porcje: ● 6 dużych śliwek ● 110 g cukru ● 4 jaja ● 125 g mąki pszennej ● 3–4 łyżki śmietany kremówki ● opakowanie cukru waniliowego ● szczypta soli ● łyżka cukru pudru. Czytaj więcej

  • Kopiec z ciasteczkami (bez pieczenia)

    Skład na 12 porcji: ● 2 opakowania okrągłych biszkoptów ● 225 g cukru ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 400 g śmietany kremówki ● 2,5 łyżki żelatyny ● 4 limonki ● 8 żółtek ● białka z 4 jaj ● łyżka cukru pudru. Czytaj więcej

  • Tort malinowy z czekoladą

    Skład na 10 porcji: ● 300 g malin ● pomarańcza ● 3 jaja ● 75 g cukru ● 2 torebki cukru waniliowego ● 50 g mąki ● 50 g mąki kukurydzianej ● łyżeczka proszku do pieczenia ● łyżka żelatyny ● 200 g serka waniliowego ● 300 g śmietanki 30-proc. ● 75 g cukru pudru ● 75 g mlecznej czekolady. Czytaj więcej