Ciasta i desery

  • Cynamonowy torcik

    Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej Czytaj więcej

  • Czekoladowe serce

    Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, 400 ml kremówki 36 proc., 10 dag masła, 30 dag owoców (świeżych, mrożonych lub z puszki), 2 gotowe blaty biszkoptowe, 1/2 słoika dżemu truskawkowego, płatki róż Czytaj więcej

  • Deser pomarańczowy

    Składniki: 1 szklanka tłustego mleka, 1 laska wanilii (ewentualnie ekstrakt waniliowy), 1 łyżeczka żelatyny, 2 żółtka, 5 dag cukru, 1 szklanka kremówki 36 proc., skórka i sok z pomarańczy Czytaj więcej

  • Tort Czarny Las

    Tort Czarny Las

    Składniki: 2 dag migdałów, 6 jajek, 6 dag masła, 18 dag cukru, 16 dag mąki, 5 dag kakao, 40 dag wiśni , 5 dag gorzkiej czekolady, 300 ml kremówki 36 proc., 1 op. cukru waniliow., dżem wiśniowy, 1 op. śmietan-fiksu Czytaj więcej

  • Szpinakowe Żabie Króle z kremową koroną

    20 dag mrożonego szpinaku, 10 dag czekolady mlecznej, 35 dag oleju słonecznikowego, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 30 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7,5 dag masła, 2 dag cukru pudru, 1 łyżeczka marmolady morelowej, złote perełki cukrowe do dekoracji. Czytaj więcej

  • Imbirowe babeczki na śmietanie

    3 dag korzenia imbiru, 43 dag masła, 15 dag brązowego cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 4 jajka, szczypta soli, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag śmietany kremówki, 15 dag białego cukru. Czytaj więcej

  • Muffiny pomarańczowe z rodzynkami

    25 dag ziemniaków, 10 dag masła (margaryny), 15 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, skórka starta z 1 pomarańczy, 20 dag mielonych migdałów, 4 jajka, 15 dag mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 10 dag rodzynek, 15 dag cukru pudru, 3-4 łyżki soku pomarańczowego, trochę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Czytaj więcej

  • Glazurowane muffinki

    Składniki na 8 sztuk 7 dag czekolady deserowej, 20 dag masła albo margaryny, 10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, 3 jajka, 20 dag mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łyżek mleka, 10 dag konfitury truskawkowej, trochę cukru pudru. Czytaj więcej

  • Czekoladowe koszyczki

    Składniki na 8 porcji 20 dag gorzkiej czekolady, 12 dag masła, 25 dag czekoladowych płatków śniadaniowych, 40 dag śmietany kremówki, 2 łyżki likieru miętowego, 1 łyżka kakao, olej do foremek, ulubione owoce i świeża mięta do dekoracji. Czytaj więcej

  • Migdałowe krążki

    Składniki na 50 sztuk 15 dag masła, 50 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 6–7 łyżek drobno posiekanych migdałów, 1 jajko, 10 łyżek oliwy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, trochę czerwonego barwnika spożywczego w płynie, 2 op. deserowej polewy czekoladowej. Czytaj więcej