Ciasta i desery

  • Tarta cytrynowa z bezą

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 10 dag masła, 1/3 szkl. lodowatej wody, szczypta soli. Krem: 3 cytryny, 10 dag masła, 4 żółtka, 5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. wody. Beza: 4 białka, 20 dag drobnego cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czytaj więcej

  • Murzynek z wiśniami

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 20 dag mąki pszennej tortowej, 8 dag masła, 1 jajko, 1/3 szkl. mleka, 10 dag ciemnego cukru, 3 łyżki miodu, np. gryczanego, po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu, imbiru i prawdziwego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1,5 szkl. konfitur z wiśni (lub owoców z kompotu), 2 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru pudru. Czytaj więcej

  • Ciasto pomarańczowa delicja

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 15 dag zimnego masła, 2 łyżki bardzo zimnej wody, 1 łyżka cukru pudru, szczypta soli. Nadzienie: 2 pomarańcze, 1 budyń waniliowy, 500 ml mleka, 1 jajko, 4 łyżki masła, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka octu winnego, drobne czerwone owoce (np. porzeczki, żurawina, ziarenka granatu) do dekoracji. Czytaj więcej

  • Piramidki z musem czekoladowym

    Składniki na 6-8 porcji. Ciastka: 10 dag mąki owsianej, po 2 łyżki słonecznika, posiekanych orzechów włoskich, pestek z dyni i płatków migdałowych, 10 dag drobnego cukru, 5 dag masła, 1 duże jajko, po szczypcie proszku do pieczenia, imbiru, cynamonu i soli. Mus czekoladowy: 15 dag ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao, 90 ml mocnej kawy, 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 2 duże słodkie jabłka, np. champion, 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki żelatyny. Czytaj więcej

  • Czekoladowa Biała Dama

    Składniki na 10-12 porcji. Masa serowa: 40 dag sera twarogowego trzykrotnie zmielonego, 15 dag serka mascarpone, 20 dag białej czekolady, 3 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 20 dag świeżej lub mrożonej żurawiny, po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Spód: 25 dag herbatników lub biszkoptów, 10 dag miękkiego lub rozpuszczonego masła, 2 łyżki cukru pudru. Czytaj więcej

  • Tort jabłkowy

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: po 1 szkl. mąki pszennej i zmielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, 10 dag masła, 3 żółtka. Nadzienie: 1 kg jabłek, np. szarej renety, 2 połówki brzoskwiń z syropu, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki cukru żelującego, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki kaszy manny. Polewa: 3/4 szkl. płatków migdałowych, 1 szkl. cukru pudru, 1/2 cytryny. Czytaj więcej

  • Ananasowiec

    Składniki: 3 opakowania budyniu waniliowego z cukrem, 1 l mleka, 20 dag masła, 20 dag wiórków kokosowych, 1 puszka ananasów, 1 opakowanie blatów tortowych, zioła Czytaj więcej

  • Wiśniowe tiramisu

    Składniki: 200 ml kremówki 36 proc., 1 op. serka mascarpone, 4-5 łyżek cukru pudru, po pół szklanki wiśni z kompotu i naparu kawy, 1 op. biszkoptów, amaretto, kakao, mięta Czytaj więcej

  • Panna cotta z mango

    Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji Czytaj więcej

  • Orzechowy jabłecznik

    Składniki: 6 jabłek, 5 dag orzechów włoskich, 20 dag masła, 20 dag cukru, 5 jajek, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bita śmietana Czytaj więcej