Ciasta i desery

  • Energetyczne kulki

    Składniki na 12 sztuk: 60 g suszonych daktyli (bez pestek), 20 g suszonych śliwek, np. kalifornijskich, 100 g płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki płynnego miodu, 20 g wiórków kokosowych, 4 kostki gorzkiej czekolady, 2 garście orzechów, np. arachidowych lub laskowych. Czytaj więcej

  • Kruche pieguski

    Składniki na ok. 25 sztuk: 200 g miękkiego masła lub margaryny, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 jajko, 2 i ½ szklanki mąki pszennej, szczypta soli, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 20 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), 100 g orzechów, np. włoskich, laskowych lub arachidowych, ½ szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny. Czytaj więcej

  • Wyśmienita strucla z bakaliami

    Składniki na 15 porcji. Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 50 g marcepanu, 40 g świeżych drożdży, 100 ml letniego mleka, 80 g cukru, 2 łyżeczki cukru wanili nowego, 200 g roztopionego masła lub margaryny, 3 żółtka, szczypta soli, 250 g suszonych śliwek, 50 g pistacji. Ponadto: 100 g masła, cukier puder. Czytaj więcej

  • Drożdżowe bułeczki z bakaliami

    Składniki na 10 sztuk: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 50 ml letniego mleka, 80 g cukru pudru, 75 g roztopionego masła, 1 szklanka maślanki, szczypta soli, 200 g suszonych moreli, 60 g pistacji, 120 g suszonej żurawiny, ½ szklanki dżemu, np. wiśniowego, 1 żółtko. Czytaj więcej

  • Miętowa krajanka

    Składniki na 24 porcje: 1 jajko, 200 g cukru, 500 ml maślanki, 1 op. cukru wanilinowego, 200 ml oleju, 350 g mąki, 2-3 łyżki ciemnego kakao, 1 op. proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do formy. Krem: 1 pęczek mięty, 250 g mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 100 g cukru pudru, 5 g żelatyny, 150 g gorzkiej polewy czekoladowej, 5 dag białej polewy czekoladowej. Czytaj więcej

  • Rolada czekoladowa

    Składniki na 16 porcji: 4 jajka, 80 g cukru, 60 g mąki, 60 g kakao, 1/2 małej torebki proszku do pieczenia. Krem: 200 g mielonego twarogu, 100 g cukru pudru, 100 ml śmietany kremówki, 100 g mrożonych malin, 2 owoce kiwi, kakao do oprószenia ciasta. Czytaj więcej

  • Miodownik z kremem budyniowym

    Ciasto: 150 g masła, 2 łyżki miodu, 420 g mąki gładkiej, 150 g cukru, 2 jajka, 40 ml śmietany, 1 łyżka sody oczyszczonej, 3 łyżki rumu. Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich, 120 g masła, 50 g miodu, 80 g cukru. Krem: 500 ml mleka, 100 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 40 g mąki gładkiej, 50 g mąki kukurydzianej, 200 g masła, sok z 1/2 cytryny. Czytaj więcej

  • Odwrócone ciasto z bananami

    Składniki na 12 porcji: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 120 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 proc., 3-4 banany, sok wyciśnięty z ½ cytryny. Ponadto: 1 łyżka masła, papier do pieczenia. Czytaj więcej

  • Sernik bananowy

    Składniki na 24 porcje: na spód: 300 g mąki pszennej, 90 g cukru, 3 łyżki kakao, 180 ml zimnego masła. Na masę: 4 małe banany, 500 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 i ½ kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 250 g cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 8 jajek, 2 opakowania budyniu waniliowego. Ponadto: 6 małych bananów, sok wyciśnięty z ½ cytryny, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 łyżki cukru pudru, polewa czekoladowa. Czytaj więcej

  • Wyśmienita rolada kakaowa

    Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, 100 g cukru, 75 g mąki pszennej, 75 g mąki ziemniaczanej, 30 g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem: 250 ml jogurtu naturalnego, np. greckiego, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 duży banan, 2 łyżki cukru, 1 i ½ łyżeczki żelatyny, sok z ½ cytryny. Ponadto: 3-4 łyżki cukru wanilinowego, 100 ml śmietanki kremówki, banan, cukier puder, 2 kostki czekolady. Czytaj więcej