Ciasta i desery

  • Sernik na malinach

    Składniki na 12-14 porcji. Ciasto: 20 dag mąki pszennej, 12 dag masła, 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 1 żółtko surowe, 10 dag cukru, 2-3 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Masa serowa: 70 dag śmietankowego twarogu, 20 dag drobnego cukru, 4 duże jajka, 1 op. budyniu waniliowego, 30 dag rozmrożonych malin. Kruszonka: po 15 dag masła i cukru, 10 dag mąki pszennej, 10-12 ciasteczek orzechowych lub amaretto, 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich. Czytaj więcej

  • Placek ze śmietaną i kokosem

    Składniki na 16 porcji: 2,5 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. wiórków kokosowych, 15 dag margaryny, 1 szkl. cukru, 5 jajek, 0,5 szkl. gęstej śmietany 18%, 4 łyżki serka mascarpone, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli i kurkumy, 3-4 małe gruszki, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1/3 szkl. orzeszków piniowych lub posiekanych orzechów włoskich albo pestek słonecznika, cukier puder do oprószenia ciasta. Czytaj więcej

  • Gruszkowa rozeta

    Składniki na 8-10 porcji: 25 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 2 jajka, 10 dag drobnego cukru, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 3 średnie gruszki, 1/2 cytryny. Czytaj więcej

  • Francuskie krążki z likierem

    Składniki na 4 porcje: 1 opak. gotowego ciasta francuskiego, 25 dag serka mascarpone, 4 łyżki likieru jajecznego, 45 dag mrożonych wiśni, 6 łyżek cukru, płatki migdałowe, 1 jajko. Czytaj więcej

  • Kostka ananasowa

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 2 żółtka, 7 dag masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 6 łyżek cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 duży gęsty jogurt, 5-6 kwaśnych jabłek, 3-4 plastry ananasa świeżego lub z puszki. Piana: 2 białka, 1/2 szkl. drobnego cukru, szczypta soli. Czytaj więcej

  • Szarlotka orzechowa

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 25 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 10 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 5 jabłek, np. szara reneta, 2 mandarynki, 4 łyżki cukru. Polewa: 1 szkl. orzechów ziemnych niesolonych, 1-2 łyżki masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu. Czytaj więcej

  • Tarta cytrynowa z bezą

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 10 dag masła, 1/3 szkl. lodowatej wody, szczypta soli. Krem: 3 cytryny, 10 dag masła, 4 żółtka, 5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. wody. Beza: 4 białka, 20 dag drobnego cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czytaj więcej

  • Murzynek z wiśniami

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 20 dag mąki pszennej tortowej, 8 dag masła, 1 jajko, 1/3 szkl. mleka, 10 dag ciemnego cukru, 3 łyżki miodu, np. gryczanego, po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu, imbiru i prawdziwego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1,5 szkl. konfitur z wiśni (lub owoców z kompotu), 2 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru pudru. Czytaj więcej

  • Ciasto pomarańczowa delicja

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 15 dag zimnego masła, 2 łyżki bardzo zimnej wody, 1 łyżka cukru pudru, szczypta soli. Nadzienie: 2 pomarańcze, 1 budyń waniliowy, 500 ml mleka, 1 jajko, 4 łyżki masła, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka octu winnego, drobne czerwone owoce (np. porzeczki, żurawina, ziarenka granatu) do dekoracji. Czytaj więcej

  • Piramidki z musem czekoladowym

    Składniki na 6-8 porcji. Ciastka: 10 dag mąki owsianej, po 2 łyżki słonecznika, posiekanych orzechów włoskich, pestek z dyni i płatków migdałowych, 10 dag drobnego cukru, 5 dag masła, 1 duże jajko, po szczypcie proszku do pieczenia, imbiru, cynamonu i soli. Mus czekoladowy: 15 dag ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao, 90 ml mocnej kawy, 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 2 duże słodkie jabłka, np. champion, 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki żelatyny. Czytaj więcej