Ciasta i desery

  • Wieniec rumowy z orzechowymi łatkami

    Składniki na 18 porcji: 20 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka cynamonu, 20 dag cukru, 7 jajek, 40 dag mąki pszennej, 1 op. proszku do pieczenia, 25 dag miękkiego masła, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, 2 łyżki brązowego rumu, 4-5 łyżek mleka, 15 dag powideł, 5 dag całych orzechów laskowych w karmelu oraz trochę powideł do dekoracji, cukier puder do oprószenia, tłuszcz i mąka do przygotowania formy. Czytaj więcej

  • Zebra z bezowymi falami

    Składniki na 16 porcji: 45 dag mąki pszennej, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 15 dag masła, 5 jajek, 250 ml mleka, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 pomarańczy, 20 dag powideł śliwkowych, tłuszcz i tarta bułka do foremki. Na bezę: 3 białka, szczypta soli, 15 dag cukru, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej. Czytaj więcej

  • Torcik migdałowy z dwoma masami

    Składniki na 12 porcji : 20 dag masła, 34 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 3 jajka, 22 dag mąki pszennej, 3 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 20 dag śmietany kremówki, 12 dag płatków migdałowych, 2 łyżki posiekanych pistacji, 30 dag powideł, 1 op. budyniu waniliowego, 150 ml soku śliwkowego, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżeczki żelatyny, 25 dag mielonego twarogu, 10 dag kwaśnej śmietany, 6 łyżek likieru migdałowego. Czytaj więcej

  • Ciasteczka sarenki na zimowej łące

    Składniki na 15 sztuk: 25 dag mąki, 6 łyżek cukru pudru, 15 dag masła lub margaryny, 1 jajko, sól, 2 opakowania polewy z ciemnej czekolady, 2 dag białej czekolady (lub 1/3 opakowania polewy z białej czekolady). Czytaj więcej

  • Świąteczne ciastka czekoladowe

    Składniki na 15 sztuk: Po 15 dag masła i czekolady deserowej, 30 dag mąki, 2 łyżeczki prosz. do piecz., 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 3 łyżki kakao, 1,5 szkl. cukru, 2 jajka, 170 ml mleka, 200 ml kremówki, barwnik, cukrowe ozdoby. Czytaj więcej

  • Orzechowe kostki

    Składniki: 20 dag gorzkiej czekolady, 4 dag masła, 110 ml kremówki 36 proc., 25 dag cukru, 5 dag miodu, 15 dag orzechów laskowych, dekoracje z opłatka (np. śnieżynki). Czytaj więcej

  • Reniferowe lizaczki

    Składniki na 40 sztuk: 25 dag mąki, 8 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 5 dag miodu, 3 dag masła, 1 jajko, przyprawa do piernika, 2 op. polewy czekoladowej, 40 precelków, 1 op. lukru, czerwone drażetki, tłuszcz. Czytaj więcej

  • Serniczki na makowym spodzie

    Spód: ●300 g suchego maku ●200 g tłuszczu ●50 g mąki pszennej ●100 g cukru. Masa serowa: ●6 jajek ●1 szkl. cukru pudru ●1 kg kremowego serka ●cytryna ●100 ml kremówki ●1 laska wanilii ●3 łyżki mąki ziemniaczanej. Polewa: ●1 biała czekolada ●200 g śmietany●2 cytryny ●cukier waniliowy. Czytaj więcej

  • Korzenny placek

    Składniki na 16 porcji: 10 dag czekolady, kakao, 25 dag margaryny, sól, 14 dag cukru pudru, 6 jajek, 36 dag mąki, po łyżeczce proszku do piecz. i przyprawy korzennej, aromat. Czytaj więcej

  • Słodkie medaliony

    Składniki na 30 sztuk: 25 dag masła, 1 szkl. cukru, 1 jajko, olejek waniliowy, 2,5 szkl. mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masa cukrowa, barwnik spożywczy, lukier. Czytaj więcej