Ciasta i desery

  • Serduszko z profiterolkami

    składniki na 8 porcji Spód: 10 dag masła, 20 dag mąki, 2 żółtka, 5 dag cukru; Profiterolki: 12 dag masła, 20 dag mąki, szczypta soli, 4 jajka, karmel do dekoracji; Krem: 400 ml śmietany kremówki, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki konfitury morelowej. Czytaj więcej

  • Drożdżowy kołacz z winnym syropem Przygotowanie ok. 2 godziny i 30 minut 1 porcja 370 kcal Fot.: R

    Składniki na 10 porcjI 40 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 120 ml ciepłego mleka, 4 jajka, 2 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 15 dag masła, skórka otarta z 1/2 cytryny, 15 dag posiekanych kandyzowanych owoców; Syrop: 125 ml półwytrawnego białego wina lub soku z pomarańczy, 10 dag cukru; Dodatkowo: 20 dag cukru pudru, 2-3 łyżki nektaru wiśniowego, posiekane pistacje i migdały do posypania, masło i mąka do przygotowania foremki. Czytaj więcej

  • Torcik z mango

    Składniki na 4 porcje 3 jajka, 12 dag + 3 łyżki cukru, 2 op. cukru waniliowego, 12 dag mąki pszennej, 1 łyże- czka proszku do pieczenia, 6 łyżeczek żelatyny, 2 puszki mango (ew. mieszanki owoców egzotycznych), 40 ml likieru kokosowego, 50 dag mielonego twarogu, posiekane pistacje do dekoracji ciasta. Czytaj więcej

  • Ponczowe ciasto od serca Rumowa babka biszkoptowa

    Składniki na 10 porcji : 6 łyżek oleju, 20 dag cukru, 6 jajek, 1 łyżka octu, 25 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego, tłuszcz i kasza manna do przygotowania foremki. Poncz: 100 ml soku ananasowego, 50 ml rumu, 1 łyżeczka soku z limonki. Dekoracja: 1 op. błyskawicznego kremu karpatkowego, cukier puder, wiórki kokosowe, cukrowe i czekoladowe serduszka. Czytaj więcej

  • Kakaowiec z gruszkami

    SKŁADNIKI: ● szklanka mąki pszennej ● 3 jajka ● 1,5 łyżki kakao ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 1/2 szklanki oleju ● 1/2 szklanki cukru ● szczypta gałki muszkatołowej ● 3-4 gruszki. Czytaj więcej

  • Suflet z malinami

    SKŁADNIKI (2 porcje): ● 60 g masła ● 60 g gorzkiej czekolady ● 60 g białego cukru ● 2 jajka ● 25 g mąki pszennej ● maliny do dekoracji. Czytaj więcej

  • Stracciatella z pomarańczami

    Składniki na 6 porcji: 2 prostokątne blaty biszkoptowe (30x20 cm), 2 pomarańcze, 4 łyżki likieru pomarańczowego, 150 ml ciepłego, mocnego naparu kawy, 2 łyżki + 5 dag cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 25 dag sera mascarpone, 25 dag chudego twarogu, 2 łyżki kakao. Czytaj więcej

  • Serowy przekładaniec a’la tiramisu

    Składniki na 12 porcji: 3 okrągłe blaty biszkoptowe, 50 dag sera mascarpone, 25 dag chudego mielonego twarogu, 10 dag cukru, 400 ml śmietany kremówki 36 proc., 250 ml mocnego ostudzonego naparu kawy, 8 łyżek likieru migdałowego, 1 op. cukru waniliowego, 3 łyżeczki żelatyny, 5 łyżek granulowanego kakao. Czytaj więcej

  • Wuzetka z kajmakową niespodzianką

    Składniki na 18 porcji. Ciasto: 8 jajek, 6 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki ciemnego kakao, 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 2 łyżki cukru pudru, 1 op. śmietan-fixu, 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej. Wierzch: 1 op. ciemnej polewy czekoladowej. Czytaj więcej

  • Migdałek z czekoladową pianką

    Składniki na 20 porcje. Pianka: 400 ml śmietany kre mówki, 2 tabliczki białej czekolady, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3 łyżeczki żelatyny. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 2 jajka, 1/4 szkl. oleju, 1/2 szkl. mleka, 2 łyżki zmielonych migdałów, 4 łyżki dżemu morelowego, 3 łyżeczki sody oczyszczonej. Dekoracja: 1 szkl. śmietany kremówki, wafelki, czekoladowe drażetki , 1 łyżka kakao granulowanego. Czytaj więcej