Ciasta i desery

  • Czekoladowe kostki

    Składniki: 18 dag czeko ladowych ciastek, 10 dag masła, 3 banany, rum,18 dag czekolady, 3 jajka, 50 dag twarogu, 5 dag cukru, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 100 ml kremówki 36 proc. Czytaj więcej

  • Serowe pucharki

    Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub melisy cytrynowej do dekoracji Czytaj więcej

  • Cynamonowy torcik

    Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej Czytaj więcej

  • Czekoladowe serce

    Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, 400 ml kremówki 36 proc., 10 dag masła, 30 dag owoców (świeżych, mrożonych lub z puszki), 2 gotowe blaty biszkoptowe, 1/2 słoika dżemu truskawkowego, płatki róż Czytaj więcej

  • Deser pomarańczowy

    Składniki: 1 szklanka tłustego mleka, 1 laska wanilii (ewentualnie ekstrakt waniliowy), 1 łyżeczka żelatyny, 2 żółtka, 5 dag cukru, 1 szklanka kremówki 36 proc., skórka i sok z pomarańczy Czytaj więcej

  • Tort Czarny Las

    Tort Czarny Las

    Składniki: 2 dag migdałów, 6 jajek, 6 dag masła, 18 dag cukru, 16 dag mąki, 5 dag kakao, 40 dag wiśni , 5 dag gorzkiej czekolady, 300 ml kremówki 36 proc., 1 op. cukru waniliow., dżem wiśniowy, 1 op. śmietan-fiksu Czytaj więcej

  • Szpinakowe Żabie Króle z kremową koroną

    20 dag mrożonego szpinaku, 10 dag czekolady mlecznej, 35 dag oleju słonecznikowego, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 30 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7,5 dag masła, 2 dag cukru pudru, 1 łyżeczka marmolady morelowej, złote perełki cukrowe do dekoracji. Czytaj więcej

  • Imbirowe babeczki na śmietanie

    3 dag korzenia imbiru, 43 dag masła, 15 dag brązowego cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 4 jajka, szczypta soli, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag śmietany kremówki, 15 dag białego cukru. Czytaj więcej

  • Muffiny pomarańczowe z rodzynkami

    25 dag ziemniaków, 10 dag masła (margaryny), 15 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, skórka starta z 1 pomarańczy, 20 dag mielonych migdałów, 4 jajka, 15 dag mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 10 dag rodzynek, 15 dag cukru pudru, 3-4 łyżki soku pomarańczowego, trochę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Czytaj więcej

  • Glazurowane muffinki

    Składniki na 8 sztuk 7 dag czekolady deserowej, 20 dag masła albo margaryny, 10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, 3 jajka, 20 dag mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łyżek mleka, 10 dag konfitury truskawkowej, trochę cukru pudru. Czytaj więcej