Ciasta i desery

  • Sernik cytrynowo-dyniowy z bitą śmietaną

    Banalnie prosty i niezastąpiony. Po prostu pyszny Czytaj więcej

  • Drożdżówki z twarogiem i marmoladą

    Składniki na 15-17 sztuk: 50 dag mąki pszennej, 4 dag świeżych (lub 2 dag suszonych) drożdży, łyżka miodu, 3 jajka, 25 dag mleka, sól, 8 dag miękkiego masła. Składniki na masę serową: 1/2 szklanki cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżka cukru wanilinowego, 40 dag twarogu półtłustego, skórka otarta z 1/2 cytryny, 15 łyżeczek marmola dy truskawkowej, 2 dag rodzynek, 4 łyżki miękkiego masła. Czytaj więcej

  • Jagodzianki z kruszonką

    Składniki na ciasto na 10-12 sztuk: 2 i 1/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, 5 łyżek cukru, 2 jajka, 1 żółtko, szczypta soli, 6 dag masła, 1,2 dag świeżych (lub 0,7 dag suchych) drożdży, 40 dag jagód lub innych owoców sezonowych, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki na kruszonkę: 5 łyżek cukru, 1 cukier wanilinowy, 6 dag masła, 1/2 szklanki mąki pszennej. Czytaj więcej

  • Drożdżówki z budyniem i śliwkami

    Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 1/2 szklanki cukru, 2 i 1/2 dag świeżych drożdży, szklanka mleka, szczypta soli, 30 dag śliwek węgierek, jajko do smarowania bułeczek. Na masę budyniową: 1 i 1/2 szklanki mleka, po 2 czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy, jajko, żółtko. Czytaj więcej

  • Drożdżówki z makiem i twarogiem

    Składniki na 12-15 sztuk: 3 dag drożdży, 10 dag cukru, 200 ml mleka, 50 dag mąki, 3 jajka, szczypta soli, skórka otarta z 1/2 cytryny, 10 dag masła, migdały i rodzynki do dekoracji Na nadzienie: 200 ml mleka, 3 dag masła, 10 dag cukru, 20 dag mielonego maku, 50 ml rumu, 25 dag tłustego twarogu, jajko, cukier wanilinowy. Czytaj więcej

  • Sernik z bezą

    Składniki: 1 kg sera białego dwukrotnie mielonego, 17,5 dag masła, szklanka cukru, 8 jajek, olejek cytrynowy, puszka brzoskwiń, sól, dwa opakowanie budyniu waniliowego. Beza: cztery białka, osiem łyżek cukru pudru. Czytaj więcej

  • Leniwa baba drożdżowa

    Składniki: 5 dag drożdży, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, pół szklanki oleju, pół szklanki zimnego mleka, 2 i pół szklanki mąki, 3 jajka, op. rodzynek. Kruszonka: po 3 łyżki mąki i cukru, łyżka masła. Czytaj więcej

  • Tort hiszpański

    Składniki na biszkopt: 3 jajka, po 1/4 szkl. mąki tort i ziemn., 1/3 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Poncz: 4 łyżki gorącej wody, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki spirytusu. Masa: 2/3 kostki masła, po pół szkl. prażonych orzechów arachid. i nerkowca, 25 dag pokruszonych bezów, 30 dag masy krówkowej, 2 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki spirytusu. Dekoracja: po 1/3 szkl. orzechów włoskich i nerkowca, pół mlecznej czekolady, łyżka słodkiej śmietany, bezy. Czytaj więcej

  • Tort kokosowy

    Składniki na biszkopt kokosowy: 7 jajek, skórka cytrynowa, łyżeczka proszku do piecze nia, 7 łyżek cukru, 6 łyżek mąki ziemniaczanej. Składniki na biszkopt kokosowy: 4 białka, 6 łyżek cukru, 20 dag wiórków kokosowych, po łyżeczce mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia, łyżka mąki tortowej. Czytaj więcej

  • Tort bananowy

    Składniki: 6 jajek, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag cukru, 17 dag mąki, skórka z cytryny, lukier. Krem: łyżka mąki, 200 ml mleka, 3 żółtka, 20 dag cukru, wanilia, 25 dag masła, 2 banany. Poncz: 200 ml wody, sok z cytryny, łyżka cukru. Czytaj więcej