Ciasta i desery

  • Trójkolorowe ptasie mleczko

    Składniki na 16 porcji: 80 dag tłustego twarożku śmietankowego, 100 ml kwaśnej śmietany, 6 łyżek mąki pszennej, 10 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 3 łyżki kawy cappuccino w proszku, 4 jajka, 1 łyżka ciemnego kakao, 1 fiolka zapachu waniliowego, szczypta soli, masło i tarta bułka do formy, słodkie kakao do posypania. Czytaj więcej

  • Fantazja czekoladowo-rumowa

    Składniki na 10 porcji: 2 okrągłe czekoladowe blaty biszkoptowe, po 1/2 tabliczki białej i gorzkiej czekolady, 500 ml śmietany kremówki, 5 łyżek cukru pudru, 30 dag sera mascarpone, 3 łyżki rumu, 2 op. zagęstnika do śmietany, 200 ml mleka, po 1 łyżce kawy rozpuszczalnej i miodu, 15 dag ciasteczek migdałowych, 2 łyżki słodkiego kakao. Czytaj więcej

  • Puszysta babka Caffe latte

    Składniki na 12 porcji: 5 jajek w temp. pokojowej, 2 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. brązowego cukru, 20 dag masła roztopionego i ostudzonego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki kakao, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 op. białej polewy i kakao do oprószenia. Czytaj więcej

  • Rolada Czarny Las

    Składniki na 12 porcji. Ciasto: 5 jajek, 2/3 szkl. cukru, po 1/2 szkl. kakao i mąki tortowej, cukier do posypania ściereczki. Nadzienie: 6 łyżek likieru wiśniowego, 30 dag wiśni z kompotu (bez pestek), 300 ml kremówki, 1/3 szkl. cukru, 2 łyżeczki żelatyny. Wierzch: 300 ml kremówki, po 1 łyżce kawy rozpuszcz. i słodkiego kakao, 2 op. śmietan-fixu. Czytaj więcej

  • Orzechowa pokusa

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru, po 4 łyżki mielonych orzechów włoskich i migdałów. Krem: 1 op. budyniu czekoladowego, 400 ml mleka, 20 dag miękkiego masła, po 1 łyżce kakao i kawy rozpuszczalnej, 4 łyżki cukru. Dekoracja: po 1/2 tabliczki białej i mlecznej czekolady. Czytaj więcej

  • Wykwintny tort cappuccino

    Składniki na 12 porcji. Ciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniacz. Krem 1: 250 ml kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag waniliowego serka homog., 1 łyżka cukru pudru. Krem 2: 200 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 1 łyżka kawy rozp., 2 łyżki likieru kawowego. Poncz: słodka herbata, 1–2 łyżki wódki. Czytaj więcej

  • Piaskowy marmurek z kawą

    Składniki na 30 porcji: 75 dag mąki pszennej, 50 dag miękkiego masła (lub margaryny), 50 dag cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 8 jajek w temp. pokojowej, 1 szkl. + 2 łyżki mleka, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 6 łyżeczek proszku do pieczenia, szczypta soli, masło do posmarowania dużej formy. Czytaj więcej

  • Mandarynkowy wieniec

    Składniki na 12 porcji. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 3 jajka, 1,5 szkl. cukru, 1 szkl. oleju, np. rzepakowego, 1,5 szkl. mleka, 4 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mocnego naparu kawy. Kremy i dekoracja: 25 dag serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 1 puszka mandarynek (albo kilka świeżych: obranych i oczyszczonych z błonek, 2 łyżki miałkiej kawy instant, 2 łyżki cukru pudru. Czytaj więcej

  • Rolada z masą kajmakową

    Składniki na 12 porcji: 1 duża puszka masy krówkowej, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszane z łyżeczką słodkiego kakao i 2 łyżkami gorącej wody, 6 żółtek, 4 białka, 1/2 szkl. cukru pudru, 7 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 op. cukru waniliowego, 3 łyżki cukru (kryształu) do posypania ściereczki, czekoladowe ozdoby. Czytaj więcej

  • Torcik mokka bez pieczenia

    Składniki na 10 porcji. Spód: 15 dag masła, 10 dag herbatników, 1 łyżka mielonej kawy, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych. Masa: 5 żółtek, 6 łyżek cukru pudru, 350 ml serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 4 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki likieru kawowego. Dodatkowo: 1 op. podłużnych biszkoptów, 1 łyżka granulowa nego kakao przetartego przez sitko, czekoladowe drażetki i małe beziki do dekoracji. Czytaj więcej