Ciasta i desery

  • Czekoladowa Biała Dama

    Składniki na 10-12 porcji. Masa serowa: 40 dag sera twarogowego trzykrotnie zmielonego, 15 dag serka mascarpone, 20 dag białej czekolady, 3 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 20 dag świeżej lub mrożonej żurawiny, po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Spód: 25 dag herbatników lub biszkoptów, 10 dag miękkiego lub rozpuszczonego masła, 2 łyżki cukru pudru. Czytaj więcej

  • Tort jabłkowy

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: po 1 szkl. mąki pszennej i zmielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, 10 dag masła, 3 żółtka. Nadzienie: 1 kg jabłek, np. szarej renety, 2 połówki brzoskwiń z syropu, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki cukru żelującego, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki kaszy manny. Polewa: 3/4 szkl. płatków migdałowych, 1 szkl. cukru pudru, 1/2 cytryny. Czytaj więcej

  • Ananasowiec

    Składniki: 3 opakowania budyniu waniliowego z cukrem, 1 l mleka, 20 dag masła, 20 dag wiórków kokosowych, 1 puszka ananasów, 1 opakowanie blatów tortowych, zioła Czytaj więcej

  • Wiśniowe tiramisu

    Składniki: 200 ml kremówki 36 proc., 1 op. serka mascarpone, 4-5 łyżek cukru pudru, po pół szklanki wiśni z kompotu i naparu kawy, 1 op. biszkoptów, amaretto, kakao, mięta Czytaj więcej

  • Panna cotta z mango

    Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji Czytaj więcej

  • Orzechowy jabłecznik

    Składniki: 6 jabłek, 5 dag orzechów włoskich, 20 dag masła, 20 dag cukru, 5 jajek, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bita śmietana Czytaj więcej

  • Czekoladowe kostki

    Składniki: 18 dag czeko ladowych ciastek, 10 dag masła, 3 banany, rum,18 dag czekolady, 3 jajka, 50 dag twarogu, 5 dag cukru, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 100 ml kremówki 36 proc. Czytaj więcej

  • Serowe pucharki

    Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub melisy cytrynowej do dekoracji Czytaj więcej

  • Cynamonowy torcik

    Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej Czytaj więcej

  • Czekoladowe serce

    Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, 400 ml kremówki 36 proc., 10 dag masła, 30 dag owoców (świeżych, mrożonych lub z puszki), 2 gotowe blaty biszkoptowe, 1/2 słoika dżemu truskawkowego, płatki róż Czytaj więcej