Ciasta i desery

  • Rolada czekoladowa

    Składniki na 12 porcji: 5 jajek, 8 łyżek cukru, 7 łyżek mąki, 1 op. cukru waniliowego, sól, 2 łyżki oleju, 2 tabliczki mlecznej czekolady, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka żelatyny, 400 ml kremówki 36 proc. Czytaj więcej

  • Tort mokka

    Składniki na 12 porcji: 5 jajek, 23 dag cukru, 15 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 6 łyżek kakao, po 4 łyżki oleju i ajerkoniaku, 800 ml kremówki 36 proc., 1 łyżka mielonej kawy, czekoladowe i marcepanowe gwiazdki. Czytaj więcej

  • Kulki z niespodzianką

    Składniki na 40 sztuk: 22 dag mąki, 10 dag cukru, cukier wanil., 1/2 cytryny, 1 jajko, twaróg, 15 dag masła, 20 dag gruszek, cynamon, anyż, goździki, 5 dag białej czekolady, 13 dag kakaowych ciastek, polewa, ozdoby. Czytaj więcej

  • Piernik owocowy z orzechami w miodzie

    Składniki na 12 porcji: 10 dag rodzynek, 5 śliwek kalifornijskich, 1 szkl. soku wiśniow., masło, 1/2 kg jabłek, 8 dag cukru, miód, cytryna, 25 dag orzechów, kakao, po 2 łyżeczki przyprawy do piernika i proszku do pieczenia , 25 dag mąki. Czytaj więcej

  • Budyniowe ciastka

    Składniki na 80 sztuk: Po 25 dag margaryny i masła, 1 kg mąki , 25 dag cukru pudru, 3 żółtka, 1/2 op. proszku do piecz., 5 op. budyniu waniliowego, 30 dag malinowego dżemu, 10 dag polewy z białej czekolady, migdały i płatki migdałowe. Czytaj więcej

  • Tort z marcepanem

    Składniki na 12 porcji: 6 jajek, 1 i 1/4 szkl. cukru, dżem, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki prosz. do piecz., 10 dag białej czekolady, masło, 75 dag mascarpone, 4 pomarańcze, 30 dag marcepanu. Czytaj więcej

  • Domowe pralinki

    Składniki na 20 porcji: Czytaj więcej

  • Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzieniem

    Składniki na 16 porcji: 1,5 dag drożdży, 10 dag cukru, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 2 żółtka, pół cytryny, 10 dag masła, 3 łyżeczki mielonego cynamonu, 10 dag orzechów laskowych, szczypta soli. Czytaj więcej

  • Czekoladowy kołacz

    Składniki na 12 porcji: 25 dag maślanych herbatników, 8 dag masła, 30 dag czekolady, 300 ml kremówki, 10 dag suszonych śliwek, po 6 dag włoskich i laskowych orzechów, 10 dag cukru. Czytaj więcej

  • Panettone z szafranem

    Składniki na 12 porcji: 5 dag drożdży, sól, 40 dag mąki, po 15 dag rodzynek i kandyzowanych owoców, szafran, skórka z 1 cytryny, 1 laska wanilii, 3 łyżki mleka, 10 dag cukru, 3 jajka, 2 żółtka, 30 dag masła, 1 op. lukru, kandyzowana skórka pomarańczowa. Czytaj więcej