Ciasta i desery

  • Legumina z mango

    Skład na 4 porcje: ● dojrzałe mango ● 250 g serka mascarpone ● 60 g cukru pudru ● opakowanie cukru waniliowego ● limonka ● łyżka żelatyny ● 150 ml śmietanki kremówki ● 10–12 podłużnych biszkoptów Czytaj więcej

  • Orzechowy deser à la tiramisu

    Skład na 6 porcji: ● 400 g serka mascarpone ● 100 g śmietany kremówki ● 220 ml mocnej kawy ● 12 podłużnych biszkoptów bez cukru ● 2 łyżeczki cukru ● łyżka kakao ● laska wanilii ● 50 g orzechów laskowych ● 80 g gorzkiej czekolady ● 200 ml wiśni w syropie ● syrop klonowy ● cukier puder Czytaj więcej

  • Czarny las pod śniegiem

    Skład na 4 porcje: ● szklanka wiśni w syropie ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 300 g piernika ● 150 g śmietanki kremówki ● 4 łyżki likieru wiśniowego ● 3–4 łyżki orzechów włoskich ● cukier puder ● 75 g czekolady Czytaj więcej

  • Jak zrobić smaczny deser?

    Ważny jest krem To on jest głównym składnikiem deserów w pucharkach. Jego podstawą są najczęściej żółtka jaj, przetarte świeże lub mrożone owoce, kakao, kawa, karmel, czekolada, herbata. Z kolei puszystą konsystencję zawdzięcza dodatkowi piany z białek lub bitej śmietany. Żelatyna Rozpuszczam ją w niewielkiej ilości zimnej wody i wstawiam do gorącej kąpieli, np. garnka z gorącą wodą. Rozpuszczonej żelatyny nie gotuję, gdyż traci właściwości Czytaj więcej

  • Bananowiec

    Składniki na 20 porcji: 3 dojrzałe banany, 2 jajka, pół kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz do formy Czytaj więcej

  • Bezy z bananami w czekoladzie

    Składniki na 10 porcji: Bezy: 6 białek • 30 dag cukru • szczypta soli • łyżeczka soku z cytryny • łyżeczka mąki ziemniaczanej Dekoracja: 2 banany • tabliczka gorzkiej czekolady • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta ostrej papryki • szczypta cynamonu • łyżka masła • cukier puder • 10 dag pistacji Czytaj więcej

  • Babeczki bananowo-czekoladowe

    Składniki na 12 sztuk: Babeczki: szklanka mąki pszennej • 2 jajka • 40 ml oleju • szklanka płatków owsianych • 3 dojrzałe banany • 2/3 szklanki cukru • łyżeczka proszku do pieczenia • szklanka mleka • 2 łyżeczki kakao • 10 dag gorzkiej czekolady • 12 dag orzechów włoskich Nadzienie: 50 ml śmietany 30 proc. • łyżka cukru pudru • 12 ciastek czekoladowych • 3 banany Czytaj więcej

  • Tort z masą bananową i kajmakową

    Składniki na 10 porcji: Spód: 30 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 2 żółtka • 3 dag kakao • 5 dag cukru pudru Krem: 25 dag serka mascarpone • 300 ml śmietany 36 proc. • 15 dag białej czekolady • 40 dag masy kajmakowej Krem: 25 dag serka mascarpone • 4 banany Czytaj więcej

  • Nugat z migdałami

    Składniki na ok. 15 sztuk: 2 białka, 20 dag cukru, 200 ml płynnego miodu, 1/3 szklanki wody, 25 dag migdałów, 15 dag suszonych moreli, 2 wafle lub papier ryżowy Czytaj więcej

  • Batoniki orzechowe

    Składniki na ok. 15 sztuk Na ciasto: 18 dag mąki pszennej, 5 dag cukru pudru, 10 dag zimne go masła lub margaryny, ½ łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmieta ny 18 proc., 1 żółtko. Ponadto: 30 dag orzechów, np. włoskich, laskowych lub niesolonych ziemnych, 2 łyżki płynnego miodu, 10 dag cukru, 10 dag masła, 15 dag białej czekolady, 3 łyżki śmietanki kremówki 30 proc. Czytaj więcej