Ciasta i desery

  • Budyń daktylowy

    Składniki na 10 porcji: ● 2 szklanki mleka roślinnego ● 1/3 szklanki kaszy jaglanej ● 15 daktyli ● gorzka czekolada ● łyżka oleju kokosowego ● 1/4 łyżeczki soli morskiej ● płatki kokosowe i migdałowe ● pestki granatu. Czytaj więcej

  • Rogaliki z czekoladą

    Składniki: ✔ pół kg mąki tortowej ✔ 20 dag naturalnego masła ✔ pół łyżeczki soli ✔ 3 łyżki kwaśnej śmietany ✔ 2 żółtka jajka ✔ 5 dag drożdży ✔ 50 ml ciepłego mleka ✔ 2 łyżki cukru ✔ czekolada w słoiku typu Nutella . Czytaj więcej

  • Babka migdałowa

    Składniki na 16 porcji: 50 dag mąki pszennej, 250 ml mleka, 5 żółtek, 6 dag drożdży, 15 dag cukru pudru, po 10 dag masła i mielonych migdałów, 1 łyżka likieru migdałowego, 1 cukier waniliowy, skórka otarta z 1 cytryny, 30 dag całych migdałów, masło i tarta bułka do foremek. Czytaj więcej

  • Tort orzechowy z rumem

    Blaty: 30 dag mąki pszennej, 15 dag mielonych orzechów włoskich, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag cukru, 25 dag masła, tłuszcz do tortownicy. Przełożenie: 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 1 litr tłustego mleka, 4 żółtka, 20 dag cukru, 25 dag masła, 20 dag mąki krupczatki, 70 ml rumu albo koniaku, 250 ml śmietany kremówki, 1 op. cukru waniliowego, 25 dag konfitury malinowej. Czytaj więcej

  • Bananowa kremówka

    Blaty: 60 dag mąki, 25 dag masła, 15 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem bananowy: 1 litr gęstego soku przecierowego bananowego (może być sok z dodatkiem marchewki i owoców egzotycznych), 2 łyżki miodu, 3 budynie śmietankowe. Krem śmietanowy: 600 ml śmietany kremówki, 25 dag serka mascarpone, 1 łyżka cukru waniliowego , 2 łyżki cukru. Oraz: cukier puder. Czytaj więcej

  • Kajmakowiec z orzechami

    Blat: 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej, szczypta soli, 25 dag masła, 3 żółtka, 4 łyżki mielonych orzechów laskowych, 10 dag cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz i mąka do foremki. Krem: 1 budyń waniliowy, 250 ml mleka, 20 dag masła, 1 mała puszka masy krówkowej. Oraz: orzechy laskowe w cukrze do dekoracji. Czytaj więcej

  • Migdałowy śmietanowiec

    Blaty: 60 dag mąki pszennej, 10 dag mielonych migdałów, 15 dag cukru pudru, 1 mały proszek do pieczenia, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 3 jajka, 25 dag zimnego masła, skórka otarta z 1/3 cytryny, trochę mąki do oprószenia stolnicy. Krem: 1 litr śmietany kremówki, 1 op. cukru waniliowego, 4 łyżki drobnego cukru, 6 łyżek likieru migdałowego. Oraz: płatki migdałowe, migdałowy krokant, polewa czekoladowa. Czytaj więcej

  • Tarta z trzema masami

    Spód: 40 dag mąki, 25 dag masła, 10 dag cukru, 2 jajka, szczypta soli, mąka do oprószenia stolnicy. Nadzienie: 20 dag gorzkiej czekolady, 500 ml mleka, 2 żółtka, 5 dag cukru, 4 dag mąki ziemniaczanej, 2 gruszki, 1 puszka kajmku. Oraz: 250 ml śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 1 op. zagęstnika typu śmietan -fix, kakao do oprószenia. Czytaj więcej

  • Torcik biszkoptowy z truskawkami

    Składniki na 10 porcji: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 300 ml kremówki, łyżka dowolnego słodkiego alkoholu do nasączenia, kilka truskawek, świeżych lub rozmrożonych. Czytaj więcej

  • Kakaowe babeczki z dwukolorowym kremem

    Składniki na 12 sztuk: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao, szklanka cukru pudru, jajko, szklanka maślanki, 60 g masła, rozpuszczonego, łyżeczka esencji waniliowej, 100 g białej czekolady, srebrny groszek do posypania. Krem: 250 g masła, 2 i 1/2 szklanki cukru pudru, 2 i 1/2 łyżki mleka, różowy barwnik spożywczy. Czytaj więcej