Ciasta i desery

  • Tort Czarny Las

    Tort Czarny Las

    Składniki: 2 dag migdałów, 6 jajek, 6 dag masła, 18 dag cukru, 16 dag mąki, 5 dag kakao, 40 dag wiśni , 5 dag gorzkiej czekolady, 300 ml kremówki 36 proc., 1 op. cukru waniliow., dżem wiśniowy, 1 op. śmietan-fiksu Czytaj więcej

  • Szpinakowe Żabie Króle z kremową koroną

    20 dag mrożonego szpinaku, 10 dag czekolady mlecznej, 35 dag oleju słonecznikowego, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 30 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7,5 dag masła, 2 dag cukru pudru, 1 łyżeczka marmolady morelowej, złote perełki cukrowe do dekoracji. Czytaj więcej

  • Imbirowe babeczki na śmietanie

    3 dag korzenia imbiru, 43 dag masła, 15 dag brązowego cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 4 jajka, szczypta soli, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag śmietany kremówki, 15 dag białego cukru. Czytaj więcej

  • Muffiny pomarańczowe z rodzynkami

    25 dag ziemniaków, 10 dag masła (margaryny), 15 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, skórka starta z 1 pomarańczy, 20 dag mielonych migdałów, 4 jajka, 15 dag mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 10 dag rodzynek, 15 dag cukru pudru, 3-4 łyżki soku pomarańczowego, trochę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Czytaj więcej

  • Glazurowane muffinki

    Składniki na 8 sztuk 7 dag czekolady deserowej, 20 dag masła albo margaryny, 10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, 3 jajka, 20 dag mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łyżek mleka, 10 dag konfitury truskawkowej, trochę cukru pudru. Czytaj więcej

  • Czekoladowe koszyczki

    Składniki na 8 porcji 20 dag gorzkiej czekolady, 12 dag masła, 25 dag czekoladowych płatków śniadaniowych, 40 dag śmietany kremówki, 2 łyżki likieru miętowego, 1 łyżka kakao, olej do foremek, ulubione owoce i świeża mięta do dekoracji. Czytaj więcej

  • Migdałowe krążki

    Składniki na 50 sztuk 15 dag masła, 50 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 6–7 łyżek drobno posiekanych migdałów, 1 jajko, 10 łyżek oliwy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, trochę czerwonego barwnika spożywczego w płynie, 2 op. deserowej polewy czekoladowej. Czytaj więcej

  • Serduszko z profiterolkami

    składniki na 8 porcji Spód: 10 dag masła, 20 dag mąki, 2 żółtka, 5 dag cukru; Profiterolki: 12 dag masła, 20 dag mąki, szczypta soli, 4 jajka, karmel do dekoracji; Krem: 400 ml śmietany kremówki, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki konfitury morelowej. Czytaj więcej

  • Drożdżowy kołacz z winnym syropem Przygotowanie ok. 2 godziny i 30 minut 1 porcja 370 kcal Fot.: R

    Składniki na 10 porcjI 40 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 120 ml ciepłego mleka, 4 jajka, 2 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 15 dag masła, skórka otarta z 1/2 cytryny, 15 dag posiekanych kandyzowanych owoców; Syrop: 125 ml półwytrawnego białego wina lub soku z pomarańczy, 10 dag cukru; Dodatkowo: 20 dag cukru pudru, 2-3 łyżki nektaru wiśniowego, posiekane pistacje i migdały do posypania, masło i mąka do przygotowania foremki. Czytaj więcej

  • Torcik z mango

    Składniki na 4 porcje 3 jajka, 12 dag + 3 łyżki cukru, 2 op. cukru waniliowego, 12 dag mąki pszennej, 1 łyże- czka proszku do pieczenia, 6 łyżeczek żelatyny, 2 puszki mango (ew. mieszanki owoców egzotycznych), 40 ml likieru kokosowego, 50 dag mielonego twarogu, posiekane pistacje do dekoracji ciasta. Czytaj więcej