Agrestowy tort z pianką

Składniki na 12 porcji: pół kostki masła, 10 dag cukru, 3 żółtka, 6 łyżek mleka, 15 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło do formy. Ciasto bezowe: 3 białka, szczypta soli, 15 dag cukru pudru. Masa agrestowa: 250 ml soku z jabłek, budyń waniliowy, 4 łyżki cukru, 40 dag agrestu. Bita śmietana: 400 ml śmietany kremówki, cukier wanilinowy, 1 usztywniacz (śmietan-fix).

Przygotowanie:

Masło ubij z cukrem na pianę. Wmiksuj żółtka jedno po drugim. Potem dodaj mleko i mą- kę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj w wysmarowanej i wysypanej tortownicy (średnica 26 cm). Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez ok. 20 minut.

Z białek i soli ubij sztywną pianę. Wmiksuj cukier i za pomocą worka cukierniczego z końcówką z gwiazdką wyciśnij na podpieczone ciasto. Dopiekaj jeszcze 12 minut. Wystudź.

Reklama

Proszek budyniowy zmiksuj z małą ilością soku. Resztę soku posól i zagotuj. Przez 5 minut podgotuj agrest. Następnie dodaj zalewę budyniową i gotuj, aż zgęstnieje.

Ciasto z bezą rozkrój poziomo na dwie części. Dolny płat włóż z powrotem do czystej formy i wyłóż na to krem agrestowy. Wstaw do lodówki do stężenia na 2 godziny.

Po wyjęciu przykryj płatem ciasta z bezą, odwracając go tak, aby beza leżała na warstwie agrestowej. Na wierzchu tortu wyciśnij dekoracyjnie bitą śmietanę przygotowaną ze śmietany kremówki, cukru wanilinowego oraz usztywniacza.

Czas przygotowania: 70 minut

Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 367 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej