Amoniaczki

Bardzo często pieczemy te ciasteczka, bo lubią je nasi domownicy. Alicja Łajs z Martynką, Gorzów Wielkopolski.

Skład na 60 sztuk: 1 kg mąki krupczatki, 1/2 kg margaryny Palma, 1 łyżeczka smalcu, 25 dag cukru pudru, 6 żółtek, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżka amoniaku

Przygotowanie: Mąkę siekam z margaryną i smalcem na stolnicy. Dla ułatwienia pracy przekładam posiekane składniki do miski i dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę i amoniak. Wszystko dokładnie wyrabiam na gładkie ciasto.

Reklama

Ciasto można odłożyć na kilka godzin do lodówki lub od razu wałkować na stolnicy na grubość około pół centymetra i wykrawać z niego ciasteczka o różnym kształcie. Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję cukrem i piekę w temp. 200°C na złoty kolor (ok. 20 min).

Czas przygotowania 60 min. Cena jednej sztuki 0,25 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej