Ananasowe kwiatuszki

Składniki na 12 sztuk. Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 8 plasterków ananasa (z syropu lub świeżego), ewentualnie 3/4 szkl. dżemu ananasowego. Dodatkowo: 1 jajko, 2 łyżki mleka, cukier lodowy lub wiórki kokosowe do posypania ciasteczek, 2-3 łyżki mąki pszennej.

1. Ciasto wyjmij z lodówki kilkanaście minut wcześniej. Rozwałkuj je delikatnie między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (możesz oprószyć je odrobiną mąki). Z ciasta wytnij 12 kółek, najlepiej większą szklanką (jej krawędź oprósz mąką). W kółkach co 1 cm zrób nacięcia do 1/3 głębokości ich średnicy.

Reklama

2. Piekarnik rozgrzej do 210°C. Jajko roztrzep z mlekiem. Ananasy pokrój na mniejsze kawałki. Owoce układaj na środku kółeczek. Powstałe paseczki zawijaj do środka. Posmaruj rozmąconym jajkiem i zlep na środku. Posyp cukrem lub wiórkami. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz 15 minut.

3. Ciasteczka możesz przetrzymać przez kilka dni w szczelnie zamykanym pojemniku lub puszce.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej