Ananasowiec

Składniki na 20 porcji: Ciasto: 8 białek, po 20 dag cukru, wiórków kokosowych i maku, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 400 ml mleka, 3 op. galaretki pomarańczowej, puszka ananasa, budyń śmietankowy bez cukru, 5 żółtek, kostka masła, 3 łyżki cukru, 2 op. pomarańczowych delicji

1. Ciasto: białka ubij na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Wsyp proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, mak i wymieszaj ciasto. Wlej do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy (28x38 cm). Piecz 25-30 minut w temp. 180°C.

2. Masa: żółtka roztrzep z odrobiną mleka, budyniem oraz cukrem. Wlej do reszty gotującego mleka, ugotuj budyń. 1,5 galaretki rozpuść w szklance wrzątku. Ostudź.

Reklama

3. Masło zmiksuj. Nie przerywając miksowania, porcjami dodawaj zimny budyń oraz tężejącą galaretkę. Ananasy osącz z zalewy, drobno pokrój i włóż do masy. Wymieszaj krem. Pozostałe galaretki (1,5 op.) rozpuść w 400 ml wrzątku. Odstaw w chłodne miejsce, aby ostygły i lekko stężały.

4. Zimne ciasto posmaruj kremem. Ułóż na wierzchu delicje. Zalej tężejącą galaretką. Wstaw ciasto na noc do lodówki, aby całkowicie stężało.

Czas: 80 min. Cena porcji: 1,50 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Relaks

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej