Ananasowy piaskowiec

Składniki na 16 porcji : po 25 dag margaryny i masła, 1 szkl. cukru, 5 jajek, 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 puszka ananasów, 1 szkl. mleka, 1 budyń waniliowy, 2 polewy czekoladowe, tłuszcz i bułka tarta do blachy.

1. Margarynę utrzyj z cukrem. Kolejno domieszaj jajka. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Wsyp porcjami do ucieranej masy. Ananasy osącz. Około 5 łyżek zalewy domieszaj do ciasta, resztę zachowaj.

Reklama

2. Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Nałóż ciasto. Piecz 50 min w 180 st. Wystudź, rozetnij na 2 placki. Budyń rozmieszaj w 1/2 szkl. zalewy z ananasów. Mleko zagotuj, wlej budyń. Gotuj minutę. Wystudź.

3. Polewę stop. Ananasy posiekaj. Budyń utrzyj z masłem. Dodaj ananasy. Placki przełóż kremem. Pole wą oblej ciasto, ew. udekoruj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej