Aromatyczne trio w śmietanie

Składniki na 12 porcji: 10 dag gorzkiej czekolady, 10 dag krówek, 300 ml śmietany kremówki 36 proc., 100 ml śmietany kremówki 30 proc., po 30 dag masła i cukru, 50 dag mąki pszennej, 5 jajek, 150 ml mleka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki kawy cappuccino w proszku, owoce do dekoracji.

Reklama

1. Czekoladę grubo posiekaj, wsyp do metalowej miski. Ustaw ją na garnku z parującą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź. Cukierki grubo posiekaj.

W rondelku mocno podgrzej 100 ml śmietany 30 proc. Wrzuć cukierki, mieszaj, aż się rozpuszczą (na bardzo małym ogniu), masę przestudź. Kawę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku, przestudź.

2. Bardzo miękkie masło zmiksuj z 20 dag cukru jasny puszys ty krem. Nie przerywając uciera nia, wbijaj po jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do ciasta (cały czas miksując) na zmianę z mlekiem.

Ciasto podziel na 3 części. Jedną wymieszaj z czekoladą, drugą z masą karmelową, a do trzeciej wlej kawę, wsyp kakao i łyżkę z pozostałego cukru.

3. Każde ciasto wlej do osobnej keksówki o dł. 25 cm (wyłożonej pergaminem). Piecz ok. 25 min. Ciasta ostudź na kratce kuchennej. Śmietanę ubij z resztą cukru i zagęstnikiem.

Dodaj cappuccino, wymieszaj. 2/3 masy posmaruj placki, ułóż je jeden na drugim. Resztą kremu przykryj boki. Blok udekoruj owocami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej