Babeczki niczym bukieciki

Na ciasto: 1 cytryna, 18 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 2 jajka, 15 dag białej czekolady, 10 dag masła, 200 ml mleka, 125 ml maślanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody. Na krem: 50 dag mielonego twarogu, 10 dag cukru pudru, 15 g masła, różne barwniki spożywcze. Do dekoracji: cukrowe perełki, kwiatki i listki.

Zdjęcie

Piękne i pyszne babeczki /123/RF PICSEL
Piękne i pyszne babeczki
/123/RF PICSEL

1. Cytrynę sparz, wytrzyj do sucha. Poturlaj ją po blacie, mocno dociskając dłonią. Potem rozetnij, wyciśnij sok.

2. Mąkę przesiej do miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dosyp cukier. Mleko zagotuj. Wrzucić połamaną czekoladę. Dodaj masło i maślankę. Podgrzewaj razem, aż czekolada się rozpuści. Wystudź. Do sypkich składników wlej zimne mleko z czekoladą, masłem i maślanką oraz sok. Wbij jajka. Wymieszaj łyżką.

Reklama

3. Formę wyłóż papierowymi foremkami. Nałóż ciasto. Piecz 25 minut w temp. 180°C. W tym czasie przygotuj krem: masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. W czasie ucierania dodawaj porcje twarogu. Krem podziel na kilka części. Do każdej domieszaj kilka kropli innego barwnika spożywczego.

4. Kremy przełóż do osobnych szpryc cukierniczych. Na każdą babeczkę wyciśnij sporą rozetkę kremu. Ciastka wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekoruj je cukrowymi kwiatkami, listkami oraz perełkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej