Babeczki z adwokatem

Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 żółtka, pół szklanki cukru pudru, 12 dag margaryny, 8 dag masła. Krem: szklanka mleka, szklanka ajerkoniaku, 5-6 łyżek cukru, 2 śmietankowe budynie (na 1/2 litra mleka), kostka masła. Ponadto: wiśnie z konfitury, gorzka czekolada, tłuszcz do posmarowania foremek.

1 Ciasto: masło oraz margarynę posiekaj z mąką. Wsyp cukier puder, wlej żółtka i zagnieć ciasto. Wylep nim natłuszczone foremki do babeczek. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 min w temp. 170˚C.

Reklama

2 Krem: likier zagotuj z cukrem. Budynie rozmieszaj z mlekiem (w ilości podanej na opakowaniu). Wlej do wrzącego likieru. Gotuj, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstaw naczynie, aby masa ostygła.

3 Całkowicie zimną masę zmiksuj z masłem. Włóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij dekoracyjnie do babeczek. Udekoruj wiśniami oraz kawałeczkami gorzkiej czekolady.

Przepis przysłała Magdalena Dopart z Maćkówki

czas przygotowania 60 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,60 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej