Babeczki z kremem

Skład na 12–14 sztuk: ● Ciasto: 90 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki kefiru 1/2 szklanki kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: cukier puder według smaku, 200 g mascarpone.

Wszystkie produkty wyjmuję z lodówki i pozostawiam na mniej więcej godzinę, by nabrały temperatury pokojowej. Później ucieram masło z cukrem na puszystą masę.

Reklama

Nie przestaję ucierać i dodaję kolejno po jednym jajku. Dolewam kefir, cały czas mieszam. Wsypuję kaszę mannę i mąkę.

Dalej energicznie mieszam. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję, wkładam je do foremek na muffinki (12–14 sztuk). Piekę w piekarniku w temperaturze 180ºC 12–15 minut.

Do mascarpone dodaję cukier puder według smaku (zamiast cukru można dodać słodzone mleko z puszki, 2–3 łyżki). Gotowe muffiny polewam kremem. Można posypać je wiórkami kokosowymi.

Czas przygotowania 35 minut. Cena sztuki ok. 0,70 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Rewia

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej