Babeczki z kremem nugatowym

Składniki na 12 sztuk: 100 g ciasteczek Oreo, 150 g miękkiego masła, 150 g cukru, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli, 3 jajka, 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 80 g kremu nugatowego, 200 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki posypki czekoladowej, 12 papierowych foremek do muffinek (o średnicy 5 cm)

1. Formę do muffinek z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi papilotkami. Pokrusz ciastka Oreo. Piekarnik rozgrzej do 175°C.

Reklama

2. Masło ucieraj 4–5 minut z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kolejno wbijaj jajka. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z porcjami mleka. Wrzuć pokruszone ciastka i szybko wymieszaj. Ciasto nakładaj do wgłębień w formie. Wstaw do piekarnika na 20–25 minut. Wyjmij, wystudź.

3. Cukier puder przesiej z kakao. Dodaj twaróg. Ucieraj mikserem przez 3 minuty. Dodaj krem nugatowy. Przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj po porcji kremu na każdą babeczkę (patrz zdjęcia poniżej). Ciastka wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na noc.

4. Gorzką czekoladę posiekaj, roztop w kąpieli wodnej. Ostudź. Następnie polej nią babeczki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej