Babeczki z kubeczków

Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz, biszkopty.

czas ok. 40 min; porcja – 440 kcal, cena 2,50 zł

Reklama

Krok pierwszy

Żaroodporne kokilki natłuść, wysyp pokruszonymi biszkoptami. Jajka utrzyj z cukrem, olejem i jogurtem. Dodaj mąkę ze skrobią, sodą i łyżeczką cynamonu, zmiksuj. Ciasto przełóż do kokilek.

Krok drugi

Piecz 20-25 minut w temp. 190 st. Odstaw do ostudzenia. Łyżeczką wydrąż ze środka ciasto. Pokrusz je drobno i utrzyj starannie z rozgrzanym dżemem (truskawkowym lub wiśniowym).

Krok trzeci

Do kubeczka wyciśnij sok ze sparzonej cytryny. Wsyp tyle łyżek cukru pudru, by powstał gęsty i gładki lukier. Dodaj do niego kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego. Lukier rozsmaruj na babeczkach.

Krok czwarty

Zanim lukier zastygnie, posyp wierzch ciastek posypką. Masę z dżemu i pokruszonego ciasta przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem. Napełnij otwory w babeczkach.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej