Babka drożdżowa

Składniki: na 10 porcji: pół kostki drożdży (50 g), 4 łyżki cukru, 1/2 kg mąki, 3/4 szklanki mleka, cukier wanilinowy, 1 jajko, 2 żółtka, skórka z cytryny, więcej niż pół kostki masła, masło, mąka i jajko do formy. Krem orzechowy: 4 łyżki rodzynków, kieliszek rumu, 4 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, pół szklanki mleka, 6 łyżek cukru, cukier wanilinowy, 3 łyżki masła, 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich, 2 łyżki bułki tartej, szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Z drożdży, łyżeczki cukru, małej ilości mąki i kilku łyżek mleka przygotuj zaczyn. Przesiej mąkę. Dodaj do niej sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajko, żółtka, zaczyn, skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Wlej letnie mleko, wymieszaj, lekko zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia.

Rodzynki zalej rumem, skórkę pomarańczową pokrój. Zagotuj w rondelku mleko z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Wsyp orzechy i bułkę tartą. Stale mieszając, gotuj krem przez chwilę. Dodaj cynamon, skórkę pomarańczową i rodzynki.

Reklama

Ciasto podziel na 16 części. Każdą rozwałkuj, napełnij kremem i zwiń w bułeczkę. Dużą formę na babkę wysmaruj, wysyp mąką i poukładaj w niej bułeczki. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Piecz godzinę w temperaturze 180° C.

Czas przygotowania: 100 minut, cena porcji: ok. 4,5 zł, kalorie: porcja ok. 325 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej