Babka drożdżowa

Składniki: 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mleka, 3 żółtka, 10 dag masła, 1/4 szkl. cukru, 5 dag drożdży, po 1/4 szkl. rodzynek i włoskich orzechów, masło i tarta bułka do formy, cukier puder do oprószenia.

Reklama

Drożdże rozetrzyj z 4 łyżkami mleka oraz łyżeczką cukru. Masło stop i odstaw do wystudzenia. Pozostałe mleko zagotuj. Połowę mąki przesiej do miseczki, wlej wrzące mleko, dokładnie wymieszaj łyżką.

Przestudź, następnie do masy dodaj rozpuszczone w mleku drożdże, resztę mąki oraz masło. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, dołóż do ciasta i dobrze wyrób. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Rodzynki przebierz, orzechy posiekaj. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj do niego bakalie i ponownie zagnieć. Foremkę z kominkiem posmaruj masłem i oprósz tartą bułką.

Napełnij ciastem. Odstaw jeszcze na 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piecz ok. 50 minut na ładny złoty kolor. Oprósz cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej