Babka drożdżowa z cytrynową nutą i marchewką

Skład na 12–14 porcji: Ciasto: ● 4 szklanki mąki do ciast drożdżowych ● 100 g drożdży ● 1,5 szklanki startej marchewki ● 1 szklanka mleka ● 3 jajka ● 3/4 szklanki cukru ● 1/2 łyżeczki cynamonu ● 3 łyżki oleju Lukier: ● 1 szklanka cukru pudru ● sok z 1/2 cytryny ● 1 jajko.

Zdjęcie

Babka drożdżowa z cytrynową nutą i marchewką /123/RF PICSEL
Babka drożdżowa z cytrynową nutą i marchewką
/123/RF PICSEL

1. Ciasto. Z drożdży, niewielkiej ilości ciepłego mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Jajka ucieramy w misce z resztą cukru na puszystą masę, dodajemy pozostałe letnie mleko, olej, wyrośnięty zaczyn, marchewkę. Partiami wsypujemy mąkę przesianą z cynamonem. Mieszamy 5 minut mikserem nastawionym na najniższe obroty.

Reklama

3. Ciasto przekładamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, wstawiamy do nagrzanego do 160ºC piekarnika. Pieczemy 50–60 minut.

4. Lukier. Wszystkie składniki ucieramy 15 minut. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodajemy trochę cukru, jeśli za gęsty – nieco soku z cytryny. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji 1,20 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 167 kcal Białko 6,7 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 45 g.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej