Babka kakaowa z gruszkami

Składniki na 12 porcji: szklanka drobnego cukru, niepełna szklanka majonezu, 5 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, cukier wanilinowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 gruszki, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 50 ml rumu, 2 łyżki kakao, mąka do formy.

Reklama

Przesiej przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel żółtka od jajek. Żółtka utrzyj z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Dodaj majonez i dalej ucieraj. Przełóż przesiane z proszkiem mąki i wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę. Przełóż ją do masy mączno- jajecznej i za pomocą łopatki delikatnie je połącz. Niedużą część ciasta (ok. 1/4) odłóż do mniejszego naczynia i wymieszaj z kakao.

Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je na kawałki. Włóż je do miski i pokrop sokiem z cytryny. Do wysmarowanej formy (babka z kominem) wyłóż połowę jasnego ciasta, potem ciasto ciemne i lekko przemieszaj je łyżką. Poukładaj na tym gruszki, i znów wylej jasne ciasto.

Babkę piecz w temperaturze 160º C ok. 60 minut. Wystudzoną posyp cukrem pudrem. Czas przygotowania: 90 minut

Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 255 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej