Babka miętowo-czekoladowa

Składniki na 12-15 porcji: 30 dag cukru, 40 dag mąki pszennej, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 180 ml oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego, 180 ml mleka, 180 ml syropu miętowego, 5 jajek, 7 dag ciemnej czekolady lub groszki czekoladowe, tłuszcz i bułka tarta do formy.

Zdjęcie

Babka miętowo-czekoladowa /123/RF PICSEL
Babka miętowo-czekoladowa
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Czekoladę posiekaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj olej, mleko oraz syrop miętowy, zmiksuj. Suche składniki przełóż do miski z mokrymi i zmiksuj, by dokładnie się połączyły. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj łyżką.

2. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przelej do niej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 40-60 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Reklama

Gdy ciasto wystygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić roztopioną polewą czekoladową (ciemną lub białą).

Rada: Aby przygotować domowy syrop miętowy wrzuć do garnka 2 garście liści świeżej mięty. Dodaj 1 szklankę wody oraz 2 szklanki cukru, gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie przecedź i przelej do butelek. Syrop ten nie będzie intensywnie zielony, dlatego do ciasta dodaj odrobinę zielonego barwnika spożywczego.

Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 360 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej