Babka migdałowa ze śmietaną

Składniki na 12 porcji: 5 jajek, 200 g cukru pudru do posypania, torebka cukru wanilinowego, 250 ml śmietany kremówki 33%, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 150 g masła, 100 g obranych mielonych migdałów, 2 łyżki kakao, tłuszcz i mąka do wysypania formy, konfitura malinowa lub wiśniowa

Dobra rada: Taka babka będzie świetnie smakować podawana z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych.

Przygotowanie: Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Następnie połącz żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy. Ubij wszystko na pianę. Stopniowo dodawaj śmietanę.

Reklama

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i lekko wmieszaj do masy z żółtek. Rozpuść masło, wlej je do ciasta i wymieszaj. Ubij oddzielnie białka i lekko wmieszaj do ciasta razem z migdałami.

Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp grubą mąką. Wlej do przygotowanej formy dwie trzecie ciasta. Do reszty wsyp kakao i wymieszaj. Powstałe ciemne ciasto kakaowe wlej do formy na jasne ciasto. Obie warstwy lekko wymie- szaj łyżką tak, aby powstał marmurek.

Piecz babkę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie przynajmniej przez pół godziny, aby babka lekko ostygła, a potem ostrożnie ją wyjmij. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i pokrój na grube kawałki. Serwuj z konfiturą.

Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 400 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej