Babka z porzeczkami - w 90 minut

Pyszna babka drożdżowa.

Zdjęcie

Babka z porzeczkami /Smacznego
Babka z porzeczkami
/Smacznego

Składniki:

- 500 g mąki,
- 150 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 200 ml mleka,
- 42 g drożdży,
- 200g czerwonej porzeczki,
- 150 g masła,
- 3 jajka,
- cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać w misce. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić drożdże. Zrobić zagłębienie w mące, wlać mleko, lekko wymieszać z mąką. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Tłuszcz roztopić i lekko przestudzić. Razem z jajkami dodać do ciasta i wyrabiać za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut. Dodać obtoczone w mące porzeczki i lekko wyrobić. Formę natłuścić, wysypać bułką, ułożyć w niej ciasto i odstawić na 30-45 minut. Piec w 175 stopniach 60-65 minut. 15 minut przed końcem można ewentualnie przykryć. Wybić z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej