Bananowa rolada

Przygotowanie ok. 50 min. Koszt sztuki ok. 1,90 zł.

Składniki: Ciasto

Reklama

5 jajek, 1/2 szklanki drobnego cukru, 6 łyżek kakao, 2/3 szklanki mąki tortowej, tłuszcz do posmarowania papieru do pieczenia.

Masa: 25 dag serka homogenizowanego lub mielonego twarogu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, po 2 łyżki cukru waniliowego i drobnego cukru, fix do śmietany, 2 banany do dekoracji, 100 ml kremówki, 1/4 tabliczki czekolady.

Oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Gdy będą sztywne i błyszczące, dodawaj po łyżce roztrzepane żółtka, w dalszym ciągu ubijając. Partiami dodawaj przesianą mąkę z kakao.

Bardzo delikatnie mieszaj, żeby ciasto nie opadło. Wylej je na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem. Piecz w 170°C około 25-30 min, do efektu tzw. suchego patyczka. Biszkopt od razu wyjmij z blachy i połóż papierem do góry na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem.

Ostrożnie zdejmij papier i zwiń razem ze ściereczką. Odstaw. Utrzyj twaróg z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj fix (zgodnie z przepisem na opakowaniu).

Rozwiń wystudzone ciasto, posmaruj kremem serowym, połóż banany, ponownie zwiń i ściśle owiń folią aluminiową. Odstaw do stężenia. Udekoruj bitą śmietaną, tartą czekoladą i pokrój na porcje.

Nasza rada

Do takiej rolady nadają się też inne miękkie owoce, np. odsączone brzoskwinie z zalewy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej