Bananowiec pachnący cynamonem

Składniki na 16 porcji: 10 dag czekolady deserowej, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów włoskich, 4 bardzo dojrzałe banany, 15 dag masła, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka słodkiej śmietany, sok z 1/2 cytryny.

Reklama

1. Rodzynki i orzechy zalej wrzątkiem. Po 5 minutach osącz dok ładnie na sitku i posiekaj. Banany obierz, rozgnieć widelcem i wymie szaj z sokiem cytrynowym. Połowę czekolady posiekaj, a pozostałą zetrzyj na tarce o grubych otworkach.

2. Masło rozpuść w rondelku, dobrze ostudź, a następnie utrzyj na jasny krem razem z cukrem. Miksując, wbij kolejno po jednym jajku. Sodę oczyszczoną rozpuść w łyżce śmietany i dodaj do ucieranej masy.

Całość chwilkę jeszcze miksuj, dodaj rozgniecione banany, wymieszaj. Mąkę przesiej przez sitko wprost do ciasta razem z proszkiem do pieczenia, kakao oraz cynamonem. Krótko wszystko zmiksuj.

3. Na koniec do ciasta wsyp rodzynki, z orzechami oraz startą i posiekaną czekoladę. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.

4. Masą napełnij wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piecz ok. 60 min w temp. 170 st. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki, każdy ew. udekoruj plasterkiem pomarańczy i skarmelizowanym orzechem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej