Bananowiec z galaretką

Składniki na 8 porcji: 1 i 1/2 paczki okrągłych biszkoptów, 1 i 1/2 kostki margaryny, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 8 bananów, 3 galaretki: truskawkowa, cytrynowa, agrestowa lub kiwi.

1. Każdą galaretkę osobno rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć nieco mniej niż w przepisie) i pozostawić do stężenia.

2. Na spód blachy położyć biszkopty. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać 3 żółtka i banany (2-3 pozostawić do dekoracji). Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową, zmiksować, wylać na biszkopty i wstawić do lodówki, aby ciasto stężało.

Reklama

3. Białka ubić, dodać galaretkę wiśniową, zmiksować, wylać na zastygniętą masę. Na wierzchu ułożyć pokrojone banany. Zalać galaretką kiwi. Schłodzić.

Przygotowanie: ok. 75 minut

Nasza rada

Po wlaniu ostatniej warstwy ciasto włożyć do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej