Berliński torcik śmietanowy

Składniki (na 12 porcji): 2 jajka, 1/2 szkl. cukru, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 szkl. mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jabłek, 6 łyżeczek żelatyny, 20 dag serka mascarpone, 1 szkl. ajerkoniaku, 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki, mięta i jabłko do dekoracji.

1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 5 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki i proszek wymieszaj z masą jajeczną. Tortownicę wyłóż pergaminem.

Reklama

Napełnij ciastem. Piecz 20 minut w 175 st. Jabłka obierz, oczyść, rozgotuj z resztą cukru. Żelatynę namocz. Połowę żelatyny rozpuść w gorącym musie, przestudź.

2. Biszkopt rozetnij na dwa blaty. Przełóż tężejącą masą jabłkową. Schłodź. Serek połącz z ajerkoniakiem. Resztę żelatyny rozpuść podgrzewając. Dodaj do masy ajerkoniakowej. Rozsmaruj ją na wierzchu tortu. Ciasto wstaw na 4 godziny do lodówki.

Śmietanę ubij na sztywno razem z drugim cukrem waniliowym. Posmaruj nią wierzch i boki tortu. Ciasto udekoruj miętą oraz cząstkami jabłka. Ew. lekko oprósz je cynamonem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej