Beza z ajerkoniakiem

Beza: 7 białek, 2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka octu winnego, szczypta soli. Krem: pół szklanki ajerkoniaku, łyżeczka żelatyny, 200 ml śmietany kremówki, 1/3 szklanki mleka, łyżka cukru z wanilią. Masa: 2 łyżki mleka, po łyżce cukru pudru i masła, pół szklanki orzechów włoskich

1. Beza: białka ubij z solą, dodając cukier puder, ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Gęstą, lśniącą pianę rozsmaruj na papierze do pieczenia. Piecz 15 min w 180°C. Temp. obniż do minimum, uchyl drzwiczki. Piecz półtorej godziny. Wyłącz piekarnik, ostudź.

Reklama

2. Krem: żelatynę namocz w mleku, rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem, zmiksuj z ajerkoniakiem i żelatyną. Krem schłodź.

3. Masa: mleko, cukier i masło rozpuść. Dodaj orzechy, smaż, aż płyn odparuje. Ostudź. Bezę posmaruj masą, kremem, posyp orzechami, skrop ajerkoniakiem.

czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 8. cena za porcję: 1,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej