Beza z kremem

Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców.

1 Mocno schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, partiami dosypuj 10 dag cukru kryształu. Dodaj sok z cytryny. Cukier puder wymieszaj w osobnej miseczce razem z drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Dodaj do piany. Jeszcze chwilę ubijaj.

2 Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Narysuj na nim duży okrąg, wypełnij go ubitą pianą. Wstaw do piekarnika. Piecz blat bezowy 45-- 50 minut w temperaturze 150 st. Następnie wyłącz piekarnik i dosuszaj bezę przy uchylonych drzwiczkach przez kilkanaście minut.

Reklama

3 Kremówkę zagotuj z resztą cukru kryształu. Ostudź, wstaw na ok. 3 godziny do lodówki. Ubij na sztywno. Owoce umyj, obierz i odszypułkuj. Pokrój na kawałki. Zrób lekkie wgłębienie w bezie. Wypełnij je kremem. Resztę kremu rozsmaruj na całym blacie. Obłóż go owocami.

czas ok. 60 min; porcja – 220 kcal, cena 1,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej