Biało-czarny sernik gotowany

Składniki na 12 porcji Spód: 20 dag kruchych ciastek • 10 dag masła. Masa: 50 dag twarogu • 3 jajka • 13 dag masła • szklanka cukru pudru • 1/4 szklanki mleka • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki kakao.

Zdjęcie

Biało-czarny sernik gotowany /123/RF PICSEL
Biało-czarny sernik gotowany
/123/RF PICSEL

1. Masło rozpuść, ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem, wyłóż na dno formy pokrytej papierem, wstaw do lodówki. Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po żółtku, miksuj. Dodaj porcjami twaróg, zmiksuj. Białka ubij, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.

2. Całość przełóż do garnka, zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z mlekiem. Dodaj do masy serowej, mieszaj, aż zgęstnieje. Połowę masy wylej na spód, do reszty dodaj łyżkę kakao, wymieszaj, wylej na wierzch. Schładzaj przez noc w lodówce.

Reklama

CZAS: około 2 godzin

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej