Biszkopciki ze śmietaną i malinami

Składniki na 12 porcji: Ciasto: 3 jajka • 8 dag drobnego cukru do wypieków • 10 dag mąki pszennej tortowej • cukier puder. Krem: 200 ml śmietany 30 proc • cukier waniliowy • 20 dag malin • 1/2 tabliczki czekolady.

1 Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodaj żółtka. Gdy powstanie puszysta masa, dodawaj mąkę. Lekko zamieszaj.

2 Masę przelej do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę płaskie, okrągłe placuszki. Oprósz cukrem pudrem i odstaw na 5 minut. Następnie znów posyp cukrem. Piecz 15 minut w temp. 180°C.

Reklama

3 Ubij schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy. Przełóż placki śmietaną i malinami. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Udekoruj nią ciasteczka.

CZAS: około godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej