Biszkopt kakaowy z kremem

Skład na 12 porcji: Ciasto: ● 8 jajek ● 8 łyżek cukru ● 5 łyżek mąki pszennej ● 3 łyżki ciemnego kakao ● 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ● 50 ml wiśniówki i 50 ml przegotowanej zimnej wody na poncz Krem: ● 200 g czekolady gorzkiej ● 100 g czekolady mlecznej ● 500 ml kremówki 30% ● 350 g masła ● 1 łyżka cukru pudru ● 2 łyżki spirytusu.

Zdjęcie

Biszkopt kawowy z kremem /123/RF PICSEL
Biszkopt kawowy z kremem
/123/RF PICSEL

1. Ciasto. Białka ubijmy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami dodajemy do masy jajecznej, ubijając na najwolniejszych obrotach miksera. 

Wylewamy na dwie blachy o wielkości 25x36 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy.

Reklama

2. Krem. Dzień przed pieczeniem ciasta wlewamy kremówkę do garnka, dodajemy połamane tabliczki czekolady. Mieszając, podgrzewamy na maleńkim ogniu do momentu, aż czekolada się rozpuści. Wkładamy na noc do lodówki. 

Następnego dnia ucieramy do białości miękkie masło z cukrem pudrem, a potem miksujemy z dodawaną porcjami czekoladową kremówką. Na koniec wlewamy spirytus. Mieszamy.

3. Biszkopty nasączamy wiśniówką wymieszaną z wodą. 1/4 masy odkładamy, resztą przekładamy biszkopty. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną masą i dekorujemy według uznania, np. czekoladowymi wiórkami.

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 56 g.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej