Biszkopt z budyniem

Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 3 jajka, 6 łyżek cukru, po 3 łyż ki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Na krem: 6 żółtek, 12 dag cukru, 450 ml mleka, po 2 dag mąki pszennej i ziemniaczanej, 10 dag miękkiego masła. Ponadto: 25 dag truskawek, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy.

Przygotowanie:

1. Jajka dokładnie umyj i rozbij, oddzielając białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Reklama

2. Formę w kształcie serca wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 20 min. Ciasto przestudź.

3. Żółtka i cukier utrzyj mikserem na puch. Dodaj 50 ml mleka, obie mąki, dokładnie zmiksuj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę z żółtek i mąki. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Mieszaj aż całkowicie się roztopi. Wystudź.

4. Na wystudzony spód wyłóż krem budyniowy. Udekoruj połówkami truskawek. Wstaw do lodówki na około 2 godziny, by krem dobrze stężał.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 330 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej