Biszkopt z masą cytrynową

Uwielbiam słodkości. To ciasto powstało metodą prób i błędów.

Przepis przysłała Marta Druć z Sokółki

Składniki: Biszkopt: 5 jajek, po 3/4 szklanki cukru i mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 3 cytryny, 3/4 szklanki cukru, 2 budynie waniliowe, kostka margaryny, pół szklanki cukru pudru.

Reklama

Ponadto: 3 op. herbatników, 2 dowolne galaretki (najlepiej żółte), kilka ciastek delicji, mandarynki, pomarańcze.

Przygotowanie:

1. Biszkopt: jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąki przesiej z proszkiem, wymieszaj z masą jajeczną. Piecz ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudź.

2. Masa: z cytryn wyciśnij sok. Wlej do garnuszka, dodaj półtorej szklanki wody i cukier. Zagotuj. Szklankę wody wymieszaj z budyniami. Wlej do gotującej się wody z sokiem, ugotuj budyń. Ostudź. Margarynę zmiksuj z cukrem pudrem, dodając powoli po łyżce masę budyniową.

3. Na biszkopt wyłóż masę cytrynową, rozsmaruj, ułóż herbatniki. Schłodź. Galaretki przygotuj wg instrukcji. Delicje pokrój na 3 części, mandarynki lub pomarańcze podziel na cząstki. Ułóż razem z delicjami na cieście, zalej tężejącą galaretką. Schłodź.

Czas przygotowania 65 min, ilość porcji 12, cena za porcję 1,70 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej