Biszkopt z musem

Składniki Biszkopt: 3 duże jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka kopiasta kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Mus czekoladowy: 1/2 l śmietany kremówki, 25 dag mascarpone, 35 dag kremu czekoladowego (np. Nutelli), kopiasta łyżka kakao, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 60 ml ciepłej wody, gruszki w syropie.  Dekoracja: kakao do oprószenia, gotowe ozdoby z czekolady.

Reklama

Alina Waliczek z Dzimierza

1 Biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję cukier, żółtka i dalej ubijam. Przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaję je porcjami do masy jajecznej i ostrożnie mieszam. Ciasto wylewam do tortownicy (śr. 25 cm) wyłożonej pergaminem. Piekę ok. 25 min w temp. 180°C.

2 Mus: zimną kremówkę i mascarpone miksuję na puszystą masę. Dodaję porcjami krem czekoladowy, kakao i miksuję na średnich obrotach, aż połączy się z masą. Wlewam rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę, miksuję na wolnych obrotach 10-15 sek.

3 Na biszkopt wykładam 1/3 musu, układam osączone z syropu gruszki i resztę musu. Chłodzę w lodówce. Dekoruję.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej