Biszkopt z owocami

Składniki na 8 porcji: Ciasto: 6 jajek • 4 łyżki mąki tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 8 łyżek cukru • łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli. Dekoracja: 2 galaretki wiśniowe • wiśnie w syropie • owoce kiwi • 300 ml śmietany 30 proc. • 3 łyżki cukru pudru • łyżeczka żelatyny.

1 Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksując dodawaj po łyżce cukru i po 1 żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiej do masy, wymieszaj delikatnie.

Masę wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 180˚C, wystudź w uchylonym piekarniku.

Reklama

2 Rozpuść galaretki. Na cieście ułóż owoce, zalej tężejącą galaretką. Śmietanę ubij z cukrem i żelatyną. Udekoruj nią ciasto.

CZAS: około godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej