Biszkopt z owocami

Składniki na 8 porcji: Ciasto: 6 jajek • 4 łyżki mąki tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 8 łyżek cukru • łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli. Dekoracja: 2 galaretki wiśniowe • wiśnie w syropie • owoce kiwi • 300 ml śmietany 30 proc. • 3 łyżki cukru pudru • łyżeczka żelatyny.

1 Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksując dodawaj po łyżce cukru i po 1 żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiej do masy, wymieszaj delikatnie.

Masę wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 180˚C, wystudź w uchylonym piekarniku.

Reklama

2 Rozpuść galaretki. Na cieście ułóż owoce, zalej tężejącą galaretką. Śmietanę ubij z cukrem i żelatyną. Udekoruj nią ciasto.

CZAS: około godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej