Biszkoptowy jabłecznik

Składniki na 12-14 porcji: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 8 jajek, 1 i 2/3 szklanki cukru, 2–2 i 1/2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia, 4-5 średnich kwaśnych jabłek, 20 dag schłodzonej śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 1 zapach cytrynowy, sok z cytryny do skropienia jabłek.

Zdjęcie

Biszkoptowy jabłecznik /123/RF PICSEL
Biszkoptowy jabłecznik
/123/RF PICSEL

1. Jabłka umyj, dokładnie osusz. Obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na cząstki, skrop sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce.

2. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Ubijaj mikserem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Ciągle miksując, dodawaj porcjami cukier i dolej kilka kropli zapachu cytrynowego.

Reklama

Gdy dobrze połączy się z masą, dosypuj po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nie przerywając miksowania.

3. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż 2/3 ciasta, ułóż cząstki jabłek i przykryj pozostałym ciastem. Biszkopt piecz około 45 minut w temperaturze ok. 175ºC. Po upieczeniu od razu wyjmij z piekarnika. Gdy jabłecznik ostygnie, usuń obręcz tortownicy, pokrój na porcje.

4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Przełóż do szprycy. Jabłecznik udekoruj rozetkami z bitej śmietany.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej