Biszkopty bezglutenowe
Składniki na 8 porcji: Ciasto: 5 jajek • 15 dag drobnego cukru • 15 dag mąki bezglutenowej • łyżka mąki ziemniaczanej • 4 łyżki oleju rzepakowego • łyżeczka masła • pół filiżanki herbaty • łyżka cukru • aromat migdałowy. Masa: 10 dag serka mascarpone • 300 ml śmietany 36 proc. • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki likieru Amaretto • kilka łyżek wiórków kokosowych.
1. Ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, olej. Wymieszaj. Masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.
2. Z ciasta wytnij koła. Nasącz je ponczem z herbaty, cukru i aromatu. Śmietanę ubij, dodaj ser, cukier, likier. Ciastka ozdób śmietaną, wiórkami i owocami.
CZAS: około 1,5 godziny
Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery
Zobacz również
-
Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej