Brzoskwinie z serkiem i ciasteczkami

Składniki na 4-6 porcji: 1 puszka brzoskwiń w zalewie, 1 cytryna, 25 dag serka mascarpone, 400 ml śmietanki 30-36 proc., 20 dag kakaowych markiz, 2 łyżki miodu płynnego, 2 łyżki cukru pudru, 2,5 łyżki drobnego cukru, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1,5 łyżki czekolady.

1. Cytrynę porządnie wyszorować, sparzyć. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami schłodzony serek mascarpone, miód, sok i skórkę z cytryny oraz przesiany przez sitko cukier puder. Gotowy krem odstawić do lodówki do schłodzenia.

Reklama

2. Brzoskwinie wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę, przełożyć do rondla. Zalać sokiem z puszki, zagotować.

3. Do brzoskwiń dodać drobny cukier i skrobię ziemniaczaną wymieszaną z 100 ml zimnej wody, zagotować ponownie, wystudzić. W salaterkach porozkładać rozkruszone markizy (najlepiej włożyć je do woreczka i rozwałkować).

4. Na ciastkach porozkładać warstwę kremu, frużeliny brzoskwiniowej i znów kremu. Deser dekorować kawałkami ciasteczek i posiekaną czekoladą. Przed podaniem koniecznie porządnie schłodzić.

Przygotowanie: ok. 30 min plus chłodzenie

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej