Brzoskwiniowiec z lekkim kremem jogurtowym

Mogę je robić i jeść non stop.

Przepis przysłała Małgorzata Sopata z Rytra.

Reklama

Składniki:

Biszkopt: 5 jajek, po pół szklanki mąki pszen nej i ziemniaczanej, 2 łyżki oleju, szklanka cukru, 2 ły żeczki proszku do pieczenia.

Krem: pół litra kremówki, 40 dag jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki żelatyny, cukier waniliowy.

Masa: 1 litr soku brzoskwiniowego, 2 budynie śmietankowe.

Ponadto: pół kg brzoskwiń (świeże lub z puszki),l 2 galaretki brzoskwiniowe.

Przygotowanie:

Biszkopt: białka ubij, dodając cukier i żółtka. Dodaj resztę składników, połącz. Piecz 25 min w 180°C. Krem: żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody. Kremówkę ubij z cukrem, dodaj jogurt i żelatynę. Masa: budynie rozrób z pół szklanki soku brzoskwiniowego.

Ugotuj na reszcie soku. Ostudź. Biszkopt posmaruj połową kremu i masy, ułóż pokrojone brzoskwinie. Rozsmaruj resztę kremu i masy, polej galaretką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej