Brzoskwiniowy tort ambasador

Składniki na 10 porcji: ● szkl. mąki ● 6 jajek ● szkl. cukru ● torebka kisielu cytrynowego ● łyżeczka proszku do pieczenia; MASA: ● 40 dag masła ● 1,5 szkl. cukru ● 7 żółtek ● 3 łyżki kakao ● 3 szkl. mleka ● 2 torebki budyniu waniliowego ● 3 brzoskwinie ● tabliczka gorzkiej czekolady

1. Jajka ubij z cukrem. Wsyp mąkę, proszek i kisiel. Wymieszaj, po czym przelej do natłuszczonej formy i piecz 40 minut w 180°C.

Reklama

2. Zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. Żółtka zmieszaj z budyniem i resztą mleka. Wlej do wrzącego płynu i wymieszaj. Zmiksowane masło połącz z letnią masą waniliową.

3. Podziel krem na 2 części, do jednej dodaj kakao i połowę startej czekolady, a do drugiej pokrojone w kostkę brzoskwinie.

4. Przekrojone na 3 blaty ciasto przełóż kremami. Posyp tort resztą tartej czekolady, a wierzch udekoruj wedle uznania.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej