Budyniowe ciastka

Składniki na 80 sztuk: Po 25 dag margaryny i masła, 1 kg mąki , 25 dag cukru pudru, 3 żółtka, 1/2 op. proszku do piecz., 5 op. budyniu waniliowego, 30 dag malinowego dżemu, 10 dag polewy z białej czekolady, migdały i płatki migdałowe.

1 Margarynę oraz masło posiekaj nożem na małe kawałki. Dodaj przesianą mąkę, cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Dosyp proszek budyniowy. Wymieszaj składniki.

2 Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią aluminiową i odłóż w chłodne miejsce na minimum godzinę. Po tym czasie odrywaj niewielki porcje ciasta. Każdą porcję rozwałkuj na cienki placek.

Reklama

3 Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wykrawaj z ciasta małe kwiatuszki (lub inne kształty). W 1/4 ciasteczek mniejszą foremką wytnij po środku okrągłe otworki.

4 Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Układaj na niej partiami przygotowane ciasteczka. Zachowaj odstępy, bo ciastka podrosną. Blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ciasteczka około 12 minut. Wyjmuj z piekarnika, zdejmuj z blachy. Pozostaw do ostudzenia.

5 Część upieczonych ciastek (bez dziurek) posmaruj dżemem malinowym. Możesz go wcześniej lekko podgrzać w rondelku, a potem przetrzeć przez sito. Na wierzchu ułóż pozostałe ciasteczka, lekko dociśnij.

6 Polewę rozpuść według przepisu. Udekoruj przygotowane wypieki. Zanim czekolada zastygnie, ozdób je płatkami i całymi migdałami.

czas ok. 80 min; porcja – 120 kcal, cena 40 gr

Jeśli mimo chłodzenia, ciasto klei się do wałka i stolnicy, a ty nie chcesz podsypawać zbyt dużo mąki (kruche ciasto tego nie lubi), wykorzystaj prosty sposób. Przykryj stolnicę sporym kawałkiem folii spożywczej. Ułóż ciasto, przykryj kolejną warstwą folii. Ciasto pięknie się rozwałkuje.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej