Bułeczki z kruszonką

CIASTO: 50 dag mąki pszennej, 1 szkl. ciepłego mleka, 1 op. suszonych drożdży, 10 dag cukru, 5 żółtek, 15 dag stopionego masła. NADZIENIE: 2 op. budyniu waniliowego, 3 szkl. mleka, 6 łodyg rabarbaru, 4 łyżki cukru. KRUSZONKA: po 15 dag masła i cukru, ok. 25 dag mąki.

1 Ciasto: do miseczki wsyp mąkę, drożdże oraz cukier. Wlej mleko i żółtka. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec dodaj masło. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Reklama

2 Nadzienie: łodygi rabarbaru oczyść, potnij na kawałeczki. Proszek budyniowy wymieszaj z cukrem i 1/2 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj minutę. Składniki na kruszonkę zagnieć.

3 Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj 20 placuszków. Ułóż je na dużej blasze przykrytej pergaminem. Na bułeczki nałóż porcje budyniu oraz rabarbaru. Ciastka posyp kruszonką. Piecz około 30 minut 180°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej