Bułeczki z kruszonką

CIASTO: 50 dag mąki pszennej, 1 szkl. ciepłego mleka, 1 op. suszonych drożdży, 10 dag cukru, 5 żółtek, 15 dag stopionego masła. NADZIENIE: 2 op. budyniu waniliowego, 3 szkl. mleka, 6 łodyg rabarbaru, 4 łyżki cukru. KRUSZONKA: po 15 dag masła i cukru, ok. 25 dag mąki.

1 Ciasto: do miseczki wsyp mąkę, drożdże oraz cukier. Wlej mleko i żółtka. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec dodaj masło. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Reklama

2 Nadzienie: łodygi rabarbaru oczyść, potnij na kawałeczki. Proszek budyniowy wymieszaj z cukrem i 1/2 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj minutę. Składniki na kruszonkę zagnieć.

3 Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj 20 placuszków. Ułóż je na dużej blasze przykrytej pergaminem. Na bułeczki nałóż porcje budyniu oraz rabarbaru. Ciastka posyp kruszonką. Piecz około 30 minut 180°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej