Cake pops

Składniki: biszkopt, 2-3 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutelli, 2-3 polewy różnego koloru, kolorowe posypki, pisaki cukrowe, patyczki do lizaków lub lodów, ewentualnie patyczki do szaszłyków (z obciętymi ostrymi końcami).

1 Biszkopt kruszę na drobne kawałki. Mieszam z kremem czekoladowym  i mascarpone. Jeśli masa jest za sucha, dodaję więcej serka i Nutelli. Masa jednak ma być gęsta. Następnie formuję w rękach kulki i odstawiam na talerzyk. Schładzam je w lodówce około 30 min. Jedną polewę rozpuszczam, maczam w niej patyczki i wbijam je w kulkę (do połowy).

2 Układam kulki na talerzu (patyczkami do góry) i wstawiam do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min. Rozpuszczam kolejną polewę, zanurzam w niej kulki, strząsam delikatnie jej nadmiar, posypuję posypkami. Odstawiam do zastygnięcia lub maczam w następnej polewie i powtarzam resztę czynności. Gdy ostatnia polewa zastygnie, dekoruję kulki pisakami cukrowymi. Wstawiam je do szklanek (kulką do góry) tak, by niczego nie dotykały, podaję.

Reklama

Anna Złotkowska z Wrocławia

Przygotowanie 60 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji ok. 0,50 zł • Przepis na 10-12 sztuk

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Kobieta i życie

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej