Ciastka bakaliowo-mleczne

Składniki: po pół szklanki pestek dyni, pestek słonecznika, suszonych moreli, suszonej żurawiny, rodzynek, migdałów i orzechów laskowych, 3 łyżki miodu, 3/4 słoika dżemu morelowego, puszka mleka skondensowanego słodzonego, pół kg płatków owsianych.

Przepis przysłała Elżbieta Staniak z Żyrardowa

1. Puszkę z mlekiem skondensowanym wstaw do gorącej wody, lekko podgrzej.

Reklama

2. Płatki owsiane wymieszaj ze wszystkimi bakaliami. Dodaj dżem morelowy, miód, wlej podgrzane mleko skondensowane, dokładnie wymieszaj (masę możesz także zmiksować).

3. Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmaruj masę bakaliową. Piecz 30-35 minut w temp. 180°C. Lekko ostudź, pokrój na kawałki.

Po upieczeniu masę pokrój na kształt batoników. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę, zanurz batoniki spodem do połowy wysokości, ułóż na papierze pergaminowym i odstaw, by zastygły. Taki pożywny batonik na pewno chętnie zjedzą dzieci.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej