Ciastka bezowe z orzechami

Porcje 10 Przygotowanie 80 min Cena 1,20 zł Kalorie 410 kcal

Ciasto: l 2 zimne białka, 2/3 szklanki cukru pudru, 20 dag orzechów laskowych, łyżka mąki pszennej, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki rumu. Krem: 20 dag masła, pół szklanki słodkiego mleka skondensowanego, 2 łyżki kakao, orzechy lub migdały do dekoracji.

1. Orzechy zmiel w młynku lub zmiksuj w malakserze. Schłodzone białka wymieszaj z łyżką zimnej wody, ubij na sztywno. Wsyp cukier puder i znów ubijaj. Wsyp orzechy, wymieszaj. Kawę rozpuść w rumie i wymieszaj z białkami.

Reklama

2. Płaską dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową włóż do szprycy i wyciskaj małe porcje (możesz nakładać łyżką). Piecz kolejno porcje bezów po 15 minut w temp. 175°C. Zdejmij i ostudź.

3. Miękkie masło zmiksuj ze skondensowanym mlekiem. Kiedy krem będzie już puszysty, wsyp kakao i dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Nałóż masę do szprycy. Na każdą bezę wyciśnij rozetkę kremu. Nałóż drugą bezę i dociśnij. Udekoruj kremem oraz orzechami albo obranymi migdałami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Bella Relaks

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej